Hlavní obsah

Embargo neembargo, české firmy prodávají do Ruska moderní americké zbraně

Právo, Novinky, PM, aš
Varšava

Navzdory embargu Evropské unie prodávají české firmy do Ruska špičkové automatické pušky včetně amerických, uvedl v pondělí polský list Rzeczpospolita. Údaje polští novináři získali z faktur. Šéf úřadu pro kontrolu a export zbraní ale export hájí, jde podle něj o lovecké zbraně.

Foto: repro Bushmaster

Automatická puška typu Bushmaster 90838

Článek

„České firmy dodaly ještě v únoru ruským odběratelům americké automatické pušky typu Bushmaster 90705, 90838 a 90839, DPMS RFA 3-3G2 a německé Heckler Koch i s municí a také jedny z nejlepších pistolí na světě, německé SIG Sauer. Tyto zbraně používají elitní jednotky v mnoha zemích světa včetně amerických Delta Force a britských SAS,“ uvedl polský list s tím, že bylo vyvezeno také 50 000 kusů nábojů firmy Magtech.

Samonabíjecí pušky Bushmaster ACR přitom vycházejí z modelu AR-15, což je civilní verze vojenské M-16. Někteří lovci rádi využívají výhod vojenských zbraní, což potvrzuje i puška Sajga odvozená z útočného automatu Kalašnikov. Takové zbraně většinou není těžké upravit pro střelbu dávkou.

„Zbraně dodávané z České republiky Rusům však mohou být použitelné nejen v boji s ukrajinskými vojsky, ale též k provokacím z ruské strany. Když budou použité na východě Ukrajiny, Kreml bude moci dokázat, že Washington tiše vyzbrojuje Ukrajince zbraněmi, které zabíjejí nevinné civilisty,“ napsal polský deník.

„Tato informace je šokující, protože dosud si žádná země na světě nedovolila prodávat smrtonosné zbraně Ukrajině. Jen Litva informovala, že to udělá,“ dodává Rzeczpospolita.

Klienti – lovci

Pistole SIG Sauer a automatické pušky Heckler Koch vyvezla lubinská firma Cairo CZ, bushmastery a DMPS pak rožnovská Exim-Arms.

První zmíněná také dodala do Ruska 80 000 kusů nábojů z Finska a 45 000 ze Spojených arabských emirátů. List také obviňuje české firmy, že americké zbraně záměrně nakoupily s cílem prodat je v Rusku se ziskem.

Šéf úřadu pro kontrolu a export zbraní Jan Jindřich ale prodej hájí s tím, že na dodávkách není nic nelegálního, protože jde o lovecké zbraně: „Máme záruky, že odběratelé našich zbraní jsou soukromí klienti v Rusku, lovci. Naši zahraniční dodavatelé nám nikdy nedali podmínku, že je nesmíme reexportovat. Kdyby to udělali, nikdy bychom tyto zbraně do Ruska nevyvezli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám