Hlavní obsah

Policisté měli šikanovat děti, soud je osvobodil

Právo, ivi
Košice

Deset košických policistů mělo v roce 2009 nutit šest dětí, aby se vzájemně fackovaly. Soud v pátek rozhodl, že se nedopustili šikanování a byli osvobozeni.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Soud totiž nevzal v potaz nahrávku z mobilního telefonu, kterým policisté vzájemné fackování chlapců natočili. Video nebylo pořízené zákonným způsobem.

Policisté čelili obvinění ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Svou vinu ale  popírali a k vynesení rozsudku se ani jeden z nich nedostavil. „Soud zhodnotil, že důkazy nepostačují k uznání viny, a to ani u jednoho z obžalovaných,“ uvedla soudkyně po vynesení rozsudku. Prokurátor se proti rozsudku odvolal.

Vanda Durbáková z Poradny pro občanská a lidská práva označila rozsudek za zklamání. „Zdá se, že slovenská justice nedokáže zabezpečit účinný přístup ke spravedlnosti ani v těch nejjednoznačnějších případech krutého a nelidského zacházení v naší společnosti,“ řekla Deníku N. Dodala, že doufá, že odvolací soud rozhodnutí zvrátí.

Chlapci ve věku 10 až 16 let okradli 21. března 2009 na košické ulici starší ženu a vzápětí byli zadrženi. Policisté je odvedli na policejní stanici, kde je měli nutit, aby se svlékli, vzájemně se fackovali nebo líbali. Policisté byli propuštěni ze služby. Soud v případě dvou z nich toto rozhodnutí zrušil a zůstali ve sboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám