Hlavní obsah

Rusové mohou na Ukrajinu již pouze s pasem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od neděle mohou Rusové na Ukrajinu cestovat pouze s cestovním pasem. Doposud jim k tomu stačila ruská obdoba občanského průkazu. Změna vychází z nařízení ukrajinské vlády, která jej zdůvodnila nutností zpřísnění hraničních kontrol.

Foto: ČTK/AP

Povstalecký bojovník u východoukrajinského Debalceva, ukrajinská vláda nemá část hranic pod kontrolou.

Článek

Přes společnou hranici podle Kyjeva proudí k proruským separatistům zbraně a vojáci, což Moskva stále popírá.

Kyjev nicméně nekontroluje téměř 500 kilometrů své státní hranice s Ruskem, ovládnuté v této délce proruskými separatisty. Jde o zhruba čtvrtinu z celkové délky ukrajinsko-ruské hranice.

Ruské úřady tvrdí, že ukrajinské rozhodnutí prý nevyvolá velký problém, protože na požádání cestovní pasy vystaví. Až dosud ale většina Rusů pas nemá.

Rusko odvetu nechystá

Na ruské straně se sice zprvu ozývalo volání odpovědět na ukrajinské nařízení recipročně, ale ministerstvo zahraničí nakonec prohlásilo, že Rusko "z humanitárních důvodů" nadále dovolí Ukrajincům překračovat hranice i na vnitrostátní doklady.

Server newsru.com také připomněl, že ruské úřady také ochotně povolují i dlouhodobý pobyt v zemi Ukrajincům v branném věku, kteří se tak vyhýbají mobilizaci do armády, jak je k tomu vybídl ruský prezident Vladimir Putin. Naopak ukrajinští pohraničníci se od počátku proruského povstání na východě země prý snaží vstupu Rusů ve věku od 16 do 60 let na Ukrajinu zabránit.

Ukrajinští pohraničníci podle slov svého náčelníka Viktora Nazarenka loni nevpustili do země 46 834 cizinců, z nichž asi třetina byli Rusové.

Smrt fotoreportéra

Na východě Ukrajiny i nadále pokračují střety mezi separatisty a ukrajinskou armádou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novinář zahynul při ostřelování Doněcku Video: Reuters

V sobotu byli zraněni tři vojáci. Pod minometnou palbou zahynul fotoreportér listu Segodňa a jeden bojovník z dobrovolnických sil ultranacionalistické ukrajinské organizace Pravý sektor. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám