Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny je relativní klid, při ostřelování u Doněcku zahynul novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda během uplynulých 24 hodin neutrpěla na východě země další ztráty na životech, tři vojáci však byli zraněni. V sobotu ale zahynul ukrajinský novinář při těžkém bombardování obce u Doněcku.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci u Artěmivsku

Článek

"Žádný voják nebyl zabit," řekl armádní mluvčí Andrij Lysenko, který o den dříve hlásil smrt tří vojáků v bojích s povstalci.

Ačkoliv intenzita potyček s proruskými separatisty citelně poklesla, povstalci ostřelovali pozice vládních sil u města Avdiivka, severně od Doněcku, a to i z raketometů, bez ohledu na příměří, které má platit od poloviny února.

Novinář se podle armádního mluvčího Andrije Lysenka stal obětí ostřelování obce Pisky u Doněcku, který kontrolují rebelové. Muž byl odvezen do vojenské nemocnice, kde podlehl svým zraněním.

Nicméně klid panoval na dalších úsecích fronty: u povstalecké bašty Luhansku a u strategicky důležitého přístavu Mariupol, který zůstává jako poslední velké město Donbasu v ukrajinských rukou. "Od půlnoci nebyly ukrajinské pozice ostřelovány," poznamenal ministr obrany Stepan Poltorak při návštěvě akademie pozemních vojsk ve Lvovu a ujistil, že Ukrajina je odhodlána ubránit Mariupol.

V podmínkách relativního klidu obě strany pokračují ve stahování těžkých zbraní od frontové linie, podle agentury AFP nicméně ojedinělé incidenty stále živí obavy o dosud křehké příměří.

Ruská prý chystá ofenzívu, tvrdí expert

Podle ukrajinského vojenského experta Valentina Badraka prý ruský prezident Vladimir Putin chystá spustit na Ukrajině "rozsáhlou ofenzívu".

A ukrajinský prezident Petro Porošenko dal do souvislosti s konfliktem vraždu ruského opozičního předáka Borise Němcova: Němcov totiž krátce před smrtí vybízel Rusy demonstrovat proti válce a také se prý chystal zveřejnit důkazy o ruském zapojení do konfliktu na východu Ukrajiny, které Kreml stále popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám