Hlavní obsah

V Moskvě zastřelili opozičního politika Němcova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V centru Moskvy byl v pátek zastřelen jeden z představitelů opozice Boris Němcov. Uvedla to agentura Interfax. Politika zasáhly nejméně čtyři střely.

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku zastřelili opozičního politika Borise Němcova

 
Článek

Ministerstvo vnitra potvrdilo, že byl zavražděn muž, který měl u sebe doklady na jméno Boris Jefimovič Němcov.

Na politika někdo začal pálit na Velkém kamenném mostě z projíždějícího auta. Vypálil celkem sedm ran, Němcova trefil čtyřikrát do zad.

Němcov byl velkým kritikem prezidenta Vladimira Putina. V letech 1997-1998 byl vicepremiérem. Tehdy byl v čele státu Boris Jelcin.

Foto: Stringer, Reuters

Němcov byl zastřelen poblíž Kremlu na Velkém kamenném mostě

V minulosti byl několikrát zatčen za účast na protestech. Zemřel před nedělní demonstrací proti prezidentu Putinovi. Někteří kritici režimu tvrdí, že za vraždou mohou stát nacionalisté ovlivnění prokremelskou propagandou, jiní ale tvrdí, že Němcova smrt Putinovi nijak  neposlouží.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Boris Němcov

Prezident Putin čin odsoudil a uvedl, že mohlo jít o vraždu na objednávku. Vyjádřil soustrast a nařídil bezpečnostním složkám vyšetření případu, na které hodlá osobně dohlédnout.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pieta na místě střelby

Vraždu odsoudil i americký prezident Barack Obama. Vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila "rychlé, nestranné a transparentní" vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám