Hlavní obsah

Němečtí vědci chystají komentované vydaní Mein Kampfu

Právo, DPA, KOV

Komentované vydání Hitlerova spisku Mein Kampf připravuje k vydání mnichovský Ústav pro současné dějiny (IfZ) − dvousvazkové dílo by mělo vyjít v lednu 2016.

Foto: Profimedia.cz

Kniha Mein Kampf

Článek

Oznámil to Magnus Brechtken, zástupce ředitele institutu, s tím, že letos uplyne 70 let od sebevraždy nacistického vůdce, a tím také skončí výhradní autorské právo, jež má na jeho spisy spolková země Bavorsko jako právní nástupce nacistického vydavatelství Franz-Eher Verlag.

Dvousvazkové dílo by mělo mít až dva tisíce stran − 780 stran se bude týkat 27 kapitol originálu, zbytek tvoří pět tisíc vědeckých komentářů a úvodů do registrů.

Práce už trvá několik let a měla být původně podpořena půlmiliónem eur z bavorského rozpočtu. Jenže předseda bavorské vlády a šéf strany CSU Horst Seehofer si to po návštěvě Izraele rozmyslel a překvapivě prohlásil, že země projekt finančně nepodpoří.

Brechtken k tomu řekl: „Naše práce je nezávislá, jsme vědecký výzkumný institut.“ Loni v létě rozhodli ministři spravedlnosti spolkových zemí, že šíření nekomentovaného Mein Kampfu zůstane i po uplynutí výhradního autorského práva v Německu zakázáno. Nebude k tomu sice vydán zvláštní zákon, ale stačí stávající právní úprava o zákazu rozeštvávání národů.

Pokud se vědecky komentované vydání jasně distancuje od obsahu Hitlerových spisků, je podle bavorské vlády za jistých okolností možno dílo zveřejnit, což musí být ale rozhodnuto soudem na základě předloženého konkrétního textu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám