Hlavní obsah

Rockový zpěvák Gary Glitter dostal 16 let za zneužívání dívek

Londýn

Britský rockový zpěvák Gary Glitter, který byl uznán vinným ze sexuálního zneužívání tří nezletilých dívek v letech 1975 až 1980, byl v pátek odsouzen k 16 letům vězení. Sedmdesátileté hvězdě, vlastním jménem Paul Gadd, hrozilo doživotí.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Gary Glitter na snímku z 5. února 2015

Článek

Desetiletou dívku se pokusil znásilnit v roce 1975, když ho navštívila v jeho bytě. Utekla mu a zamkla se na záchodě, protože byl opilý. Napadl i další dvě dívky ve věku 12 a 13 let, které pozval po koncertě k sobě do šatny. Tvrdil, že je obtěžovat nemohl, protože se zrovna staral o svou paruku.

„Paul Gadd zneužil u mladých fanynek svého úspěchu k tomu, aby si vytvořil podmínky, které mu umožnily útočit na své oběti a zneužívat je. Takové zločiny mají na oběti dopady, které mohou trvat celý život,” uvedla v závěru procesu 5. února prokurátorka Baljit Ubheyová. [celá zpráva]

Když soudce Alistair McCreath vyhlašoval verdikt, uvedl, že nenašel „žádný reálný důkaz”, že by zpěvák litoval svých činů, ačkoli musel vědět, že jeho oběti jsou zneužitím postiženy. „Všem jste vážně a natrvalo ublížil a neudělal jste to z žádného jiného důvodu, než abyste dosáhl sexuálního uspokojení a na zcela nevinném dítěti,” řekl soudce podle BBC.

Foto: Reuters

Gary Glitter

Po vyhlášení rozsudku nedal zpěvák na sobě znát žádné emoce.

Někdejší hvězda glam rocku byla již v minulosti ve vězení. Kvůli držení dětské pornografie byl zpěvák uvězněn v roce 1999 v Británii. V roce 2006 byl odsouzen ve Vietnamu ke čtyřem letům vězení za sexuální zneužívání dětských prostitutek ve věku 10 a 11 let. Kvůli podezření z pedofilních deliktů byl v roce 2002 vyhoštěn z Kambodže.

Glitter byl na vrcholu slávy v půlce sedmdesátých let, kdy nahrál písně Rock and Roll. I’m the Leader of the Gang (I am) či Hello, Hello I am Back Again. Ve světě se prodalo 20 miliónů jeho alb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám