Hlavní obsah

Pilotce Savčenkové hrozí smrt, v ruském vězení drží hladovku 76 dní

– Moskva • Aktualizováno

Ukrajinská letkyně Naďa Savčenková, která v Rusku čelí obvinění z podílu na zabití dvou ruských novinářů na Ukrajině, se po 76 dnech hladovky na protest proti svému uvěznění ocitla na pokraji smrti. Upozornila na to Jelena Masjuková, která je členkou rady pro lidská práva působící při ruském prezidentovi.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Demonstrace Ukrajinců požadujících před ruskou ambasádou v Kyjevě propuštění pilotky

Článek

„Než mi budete oponovat, že Savčenková je zločinec a vrah a že soud vše vyřeší, vzpomeňte na má slova: Naďa Savčenková může v příštích dnech umřít,“ napsala Masjuková ve své výzvě. Stav obžalované, která během hladovky zhubla o 17 kilogramů, posledních patnáct dní odmítá i injekce glukózy, se podle ní prudce zhoršil.

Podle vězeňské správy však zdraví pilotky není ohroženo. „V tuto chvíli je zdravotní stav Savčenkové hodnocen jako stabilní a uspokojivý,“ uvedla v reakci na vyjádření Masjukové.

„Jestli Savčenková zemře v ruském vězení, stane se na Ukrajině národní hrdinkou, pojmenují po ní jednotku dobrovolníků, letadlo i náměstí v Kyjevě, zatímco Rusko dostane další sankční seznam,“ varovala Masjuková úřady.

„Pokud o jejím osvobození politici nerozhodnou, ponese odpovědnost za její zdraví a život v plném rozsahu ruská vláda,“ řekl novinářům obhájce Ukrajinky Nikolaj Polozov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská vojenská pilotka Naděžda Savčenková u moskevského soudu v listopadu 2014Video: Reuters

Zachránit život by pilotce mohlo podle aktivistky propuštění do domácího vězení, zřízeného na ukrajinském velvyslanectví v Moskvě anebo v nějakém moskevském bytě.

Tři čtvrtě roku ve vězení

Savčenková je v ruském vězení od loňského června, kdy byla zadržena na ruské straně hranic. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu v Donbasu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Následně podle Moskvy přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ukrajinská vězeňkyně, která se mezitím v říjnu stala poslankyní kyjevského parlamentu, jakékoli provinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím. [celá zpráva]

Moskevský městský soud tento týden schválil prodloužení vazby Savčenkové až do poloviny května.

K jejímu propuštění vyzvala Moskvu i Evropská unie. Za ukrajinskou letkyni orodovali i poslanci Evropského parlamentu.

O její osvobození se zasazoval ukrajinský prezident Petro Porošenko, který to požadoval na minských jednáních o příměří. Po nich prohlásil, že bude propuštěna, ale to Kreml popřel. Až dosud na žádosti, výzvy a prosby odpovídal, že o případu musí rozhodnout ruský soud. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám