Hlavní obsah

Luhanští povstalci nevylučují soužití v rámci Ukrajiny

Kyjev

Pokud Ukrajina přikročí ke slibovaným vnitropolitickým reformám, uspořádá vedení luhanské „lidové republiky” nové referendum o osudu separatistických území. V ruské televizi Rossija 24 to v pátek řekl šéf luhanských povstalců Igor Plotnickij. Nevyloučil, že povstalecká území Luhanské oblasti zůstanou součástí Ukrajiny.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vůdci samozvaných republik Doněcké a Luhanské Alexandr Zacharčenko (vpravo) a Igor Plotnickij

Článek

„Nikdy jsme Ukrajinu neodmítali jako stát, vždyť je to náš soused,“ řekl Plotnickij. „Pokud vznikne nová Ukrajina, která nebude označovat Rusko za agresora a nás za separatisty a teroristy, pak proč ne. Uspořádáme nové referendum a lidé řeknou, s kým a jak chtějí žít,“ konstatoval luhanský politik.

Separatistická Luhanská lidová republika uspořádala referendum už loni v květnu, stejně jako sousední povstalecká zóna v Doněcké oblasti. Drtivá většina hlasujících se tehdy vyslovila pro nezávislost na Kyjevu. Rusko referendum oficiálně neuznalo, dalo ale najevo, že výsledky hodlá „respektovat“.

Plotnickij v pátek možnost zachování územní celistvosti Ukrajiny připustil. „Zda zůstaneme součástí Ukrajiny, závisí především na Ukrajině samotné. Nacistická a banderovská Ukrajina není naší zemí, v takové Ukrajině nebudeme nikdy,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám