Hlavní obsah

Ukrajina začala stahovat zbraně, přesouvá děla ráže 100 milimetrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda zahájila ve středu odpoledne stahování těžkých zbraní od linie dotyku. Jako první přišla na řadu protitanková děla ráže 100 milimetrů, oznámil generální štáb. Pak by měly podle mluvčího generálního štábu Vladyslava Selezňova následovat houfnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské jednotky stahují z frontové linie děla ráže 100 milimetrůVideo: Reuters

 
Článek

O zahájení stahování informoval mluvčí operace proti separatistům ATO Anatolij Stelmach: „Začali jsme stahování dělostřeleckých systémů z linie dotyku. Přesunují se 100milimetrová protitanková děla MT-12 Rapír. Odvážejí se do vzdálenosti nejméně 25 kilometrů od v Minsku dohodnuté oblasti (bez těžkých zbraní).“ Stahování potrvá 24 hodin. Pak bude podle jeho slov následovat stahování raketometů typu Grad.

„Pro naplnění dohod dosažených v Minsku 12. února začíná dnes Ukrajina se stahováním 100 mm děl u demarkační linie. Je to první krok ke stažení těžkých zbraní. Uskuteční se pod dozorem OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě), která jej ověří,“ stojí v prohlášení generálního štábu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Kolona stahujících se děl ráže 100mm

„Ukrajinská strana požaduje úplné přerušení palby a neodkladné uplatnění minských dohod od všech signatářů,“ dodal štáb a varoval, že pokud by se obnovilo ostřelování ze strany separatistů, akci přeruší: „V případě pokusů o útok bude plán stahování těžkých zbraní korigován. Ukrajinské síly jsou plně připraveny bránit svou vlast.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinci stahují protitanková děla rapír ráže 100mm.

Volba stahované zbraně je zvláštní, protože rapíry s nevrtanou hlavní jsou určeny především pro ničení obrněné techniky, jde spíše o obranou zbraň na rozdíl od houfnic. Důvod ale může být logistický, jde o tažené dělo a ne o samohybné.

Ukrajina podmínila stahování klidem na frontě. V posledním dni množství střetů silně pokleslo. [celá zpráva]

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov označil ve čtvrtek za "nereálné" a "směšné" tvrzení Kyjeva, že se stahováním těžkých zbraní bude moci začít až poté, co klid zbraní vydrží den či dva. "Všichni dobře víme, že ideální příměří, ideální klid zbraní nebývá," řekl ministr a varoval, že riziko incidentů bude neúměrně vysoké, dokud nezačne stahování těžkých zbraní z fronty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám