Hlavní obsah

Na ukrajinské frontě je klid

– Kyjev

Na východní Ukrajině je klid zbraní. Armáda tam od půlnoci nezaznamenala žádnou střelbu vzbouřenců, oznámil ve čtvrtek její mluvčí Anatolij Stelmach. Není vyloučeno, že prezident Petro Porošenko v nejbližší době nařídí stažení těžkých zbraní z linie dotyku.

Foto: ČTK/AP

Povstalečtí bojovníci na rozstříleném doněckém letišti

Článek

Stelmach upozornil, že do půlnoci bylo zaznamenáno několik ostřelování vládních pozic. Exprezident Leonid Kučma, který Ukrajinu zastupuje v tzv. kontaktní skupině, jež před časem v Minsku dohodla nové příměří, k tomu ve středu řekl, že střelba byla vedena z lehčích zbraní.

Armáda za posledních 24 hodin druhý den v řadě nepřišla o žádného vojáka. Čtyři však byli zraněni.

Podle agentury Reuters by mohl prezident Porošenko ještě v průběhu čtvrtku nařídit stahování těžkých zbraní. Začátek stahování ohlásila armáda.

Povstalci o den dříve ohlásili další stahování 400 kusů těžkých zbraní z fronty podle minské dohody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští rebelové se dál stahují z východu UkrajinyVideo: Reuters

OBSE si stěžuje, že nemůže na povstalecká území

Na naplňování dohod na Donbasu dohlíží mise Organizace pro bezpečnost a spolupráce v Evropě (OBSE). Podle jejího generálního tajemníka, italského diplomata Lamberta Zanniera by ale mise potřebovala více radarů a bezpilotních letounů. Jinak prý nemůže kontrolovat dění v místech ovládaných povstalci. Ti je do svých zón nepustí.

"Nikdy jsem za svou třicetiletou kariéru diplomata nebyl svědkem tak totálního přehlížení pozorovatelské mise ze strany ozbrojenců. Rusko by mohlo udělat víc," poznamenal Zannier.

Členové mise podle něj suplují roli mírových sborů. "Měli by mezi námi proto být i vojáci, aby se zvýšily naše možnosti při dohledu nad dodržováním míru. Toto téma by nemělo být tabu," konstatoval podle ČTK Zannier.

Reklama

Související články

Británie slibuje Ukrajině vojenské poradce

Velká Británie by mohla vyslat na Ukrajinu až 75 vojáků, kteří by sloužili jako poradci a pomáhali s výcvikem. V úterý to uvedl podle BBC britský premiér David...

Povstalci tvrdí, že stahují zbraně z Donbasu

Ukrajinští separatisté za posledních 24 hodin stáhli z donbaské fronty pět dělostřeleckých divizí, jednu samostatnou baterii a víc než stovku velkorážných děl....

Výběr článků

Načítám