Hlavní obsah

Ukrajinská krize se prohlubuje, v Kyjevě regulují prodej základních potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

V ukrajinském hlavním městě začali regulovat prodej základních potravin. V obchodech je například omezený nákup mouky na pět kilogramů nebo pohanky na dvě kilová balení. Uvedla to ukrajinské agentura UNN.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Regulaci cen potravin chystá i Rusko. Na snímku si obyvatelka Moskvy prohlíží nabídku u pouličního stánku.

Článek

O omezeních na množství nakupovaných potravin v mnoha sítích kyjevských supermarketů a hypermarketů se zákazníci dozvědí na vyhláškách vyvěšených na vstupních dveřích, napsala UNN.

Restrikce jsou značné, naráz si lze koupit nejvýše dvě láhve slunečnicového oleje, dva balíčky pohanky, tři až pět kilogramů mouky a obdobné množství cukru.

„Na chleba, rýži, brambory a masné a mléčné výrobky se omezení nezavádějí, ale výběr tohoto zboží se v mnoha obchodech výrazně zmenšil,“ dodala agentura.

Prodejci prý často zaplní regály výrobky jediné, vlastní značky, ve většině obchodů se však objevují i prázdná místa na pultech.

V Kyjevě podle agentury UNN ceny základních potravin v posledních měsících také rychle rostou.

Rusko chystá dobrovolnou regulaci cen základních potravin

V Rusku se největší řetězce domluvily, že zmrazí ceny „sociálně důležitých“ potravin, které poslední dobou rychle zdražovaly. Jakmile tuto dohodu, kterou by jinak šlo označit za kartelovou, schválí ruský protimonopolní úřad, ceny budou zmrazeny na dva měsíce, napsal list Vedomosti.

Řetězce k tomuto kroku prý přistupují víceméně „dobrovolně“, což u expertů budí naděje, že odložený „skok cen“ bude menší než v minulosti, kdy ceny zmrazovaly úřady, protože ceny základních potravin rostly o desítky procent.

Zmrazení cen se bude týkat dvou desítek položek od brambor, cukru a soli přes jablka, mrkev, zelí, mléčné výrobky až po kuřata, skopové, vepřové a hovězí. Měsíční zmrazení cen některých základních potravin už ohlásily některé řetězce, například Dixi, Metro Cash & Carry, anebo O’Key. Například v síti Dixi by od 9. února neměly zdražovat pohanka, rýže, těstoviny, slunečnicový olej, máslo, mouka, pelmeně či mražené ryby.

Prodejci navíc slíbili, že k dalšímu nejvyhledávanějšímu zboží, jako jsou cukr, sůl a vejce, si nepřirazí marži větší než 15 procent a v některých případech bude marže nulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám