Hlavní obsah

Sikorski chce vyzbrojit Ukrajinu, aby co nejdráž prodala svou kůži

Varšava/Vilnius

Maršálek polského Sejmu Radoslaw Sikorski se v úterý postavil za vyzbrojení Ukrajiny. Ta podle něj bojuje ve vstupní hale do Evropy. Zastává tedy stejný názor jako ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin, který podobnými slovy hájil žádost o dodávky zbraní.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Radoslaw Sikorski

Článek

„Polsko má velký zájem na tom, aby se Ukrajina úspěšně ubránila ve válce s Ruskem nebo co nejdráže prodala svou kůži,“ řekl Sikorski a podle Ukrajinské pravdy dodal: „Ukrajinci bojují v předsíni Evropy. Jsme jim povinni dát materiální i duchovní podporu.“ Sikorski varoval, že se Rusko snaží Ukrajinu rozparcelovat.

O tom, že Ukrajina bojuje na přední linii Evropy nejen za sebe, ale i za EU, hovořil už o víkendu Klimkin, když hájil zájem Kyjeva o zbraně. [celá zpráva]

K dodávkám zbraní, které EU odmítá a Spojené státy je jen zvažují, dodal maršálek polského Sejmu: „Rozhodnutí zásobovat je zbraněmi se musí dobře promyslet. Jsem přesvědčen, že jsme připravení to udělat spolu s ostatními státy.“

Litva chce obnovit brannou  povinnost

Obavy z Ruska se zvyšují i v některých pobaltských zemích. Litva chce kvůli situaci na východě Ukrajiny a chování Moskvy obnovit na podzim povinnou vojenskou službu. Po zasedání bezpečnostní rady státu to oznámila prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

„Vzhledem k nové geopolitické situaci musí být armáda dobře připravena na obranu země i v době míru,“ řekla prezidentka podle agentury DPA.

Povinná vojenská služba byla v Litvě zrušena před pěti lety. V litevské armádě působí 8000 profesionálních vojáků, 4500 dobrovolníků a 2000 civilistů, píše polská agentura PAP. Podle plánů by každý rok na devítiměsíční vojenskou službu mělo nastoupit 3000 až 3500 branců, odvody by byly obnoveny na dobu pěti let.

Obnovení povinné vojenské služby musí schválit litevský parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám