Hlavní obsah

Eurozóna přivítala Řeckem předložený seznam reforem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři financí zemí platících eurem pokládají seznam reforem, které zadlužené Řecko v pondělí zaslalo do Bruselu, za dobrý základ pro další diskusi. Euroskupina to uvedla v prohlášení po své úterní telekonferenci.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Vlajka EU a Řecka na budově řeckého ministerstva financí v Aténách

Článek

Za dobrý základ dokument označila také šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, podle které je však plán málo konkrétní.

Atény tak zřejmě získají čtyřměsíční prodloužení záchranného programu, musí to ale potvrdit také parlamenty některých zemí eurozóny. Po úterním souhlasu svých ministrů financí ale země platící eurem mohou zahájit prodloužení pomoci Řecku schvalovat.

"Dohoda z pátku platí," napsal na twitteru slovenský ministr financí Peter Kažimír. Dodal, že řeckou stranu ale do konce dubna čeká ještě mnoho práce. Nejpozději na konci dubna musí Atény získat souhlas všech institucí s podrobnou představou svých reformních plánů.

Před posláním peněz proběhne kontrola trojky

V noci z pondělí na úterý prezentovaný materiál je výsledkem páteční dohody euroskupiny. Ta nové levicové vládě premiéra Alexise Tsiprase nabídla čtyřměsíční prodloužení záchranného programu s tím, že řecká strana bude moci využít jeho pružnosti a upravit některé z reformních kroků, k nimž se zavázali její předchůdci.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis s šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou

"V některých oblastech, jako je boj s daňovými úniky a korupcí, jsem potěšena tím, co se zdá být mnohem důraznějším odhodláním ze strany nové administrativy v Aténách," napsala Lagardeová v dopise předsedovi euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi.

"V několika málo oblastech, včetně těch nejdůležitějších, však dopis neobsahuje jasné záruky, že vláda má v úmyslu provést zmíněné reformy," upozornila. Jde prý například o oblast důchodů či reforem pracovního trhu.

Před tím, než Řecko skutečně získá poslední tranši z nynějšího programu, je ale každopádně třeba ukončit už několikrát odkládané prověření řecké situace ze strany věřitelů tzv. trojky, kromě MMF tedy také Evropské komise a Evropské centrální banky (ECB).

Reklama

Související témata:

Související články

Brusel souhlasí s řeckým plánem reforem

Plán řeckých reforem je dostačující a je to výchozí bod pro prodloužení úvěrového programu, zní verdikt z Evropské komise. Německému deníku Bild to potvrdil...

Výběr článků

Načítám