Hlavní obsah

Ukrajina stíhá policejní střelce z Majdanu

Kyjev

Ukrajinským vyšetřovatelům se podařilo zjistit totožnost všech příslušníků zvláštní roty policejní jednotky Berkut, kteří jsou podezřelí ze střelby do účastníků opozičních demonstrací v Kyjevě, předcházejících pádu režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče loni v únoru. Oznámila to v úterý agentura Interfax s odvoláním na generální prokuraturu.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Příslušníci jednotky Berkut

Článek

Z 23 podezřelých je podle prokuratury pět za mřížemi ve vyšetřovací vazbě: velitel jednotky a dva jeho podřízení byli zadrženi již loni na jaře, další dva příslušníky „černé roty“ se policistům a agentům tajné služby podařilo dopadnout v pondělí, zbývajících 18 policistů je stíháno v nepřítomnosti. Všichni jsou obviněni ze série trestných činů, sahajících od překročení služebních pravomocí přes ztrátu služební zbraně až po masové vraždy.

Při demonstracích na kyjevském Majdanu byla zabita zhruba stovka lidí. „Černá rota“ Berkutu má podle vyšetřovatelů na svědomí životy 39 demonstrantů a osm raněných.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý pátek prohlásil, že stopy vyšetřování masakru z Kyjeva vedou k poradci ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva to označila za nesmysl.

Sám Putin v televizním rozhovoru ukrajinská nařčení na adresu Kremlu odmítl. „Je to naprosto úplná hloupost, natolik vzdálená skutečnosti, že se lze jen divit, odkud se vzala,“ prohlásil a doporučil ukrajinským politikům větší obezřetnost v tvrzeních, se kterými se pokoušejí vyrukovat.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kyjevě palba ostrými: desítky mrtvých

Násilí na Ukrajině si od úterý vyžádalo možná až 128 obětí, uvedl pro CNN šéf zdravotnické služby opozice Oleh Musij. Vnitro potvrdilo použití ostré munice...

Výběr článků

Načítám