Hlavní obsah

Budu střílet, je připraven bránit Polsko před ruskou agresí Walesa

Právo, PM
Varšava

Pokud ruská bota vtrhne na polské území, je polský exprezident Lech Walesa připraven se zbraní v ruce v prvních řadách bránit vlast.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lech Walesa

Článek

„Musíme být s to klást odpor jakékoli formě agrese Moskvy. V případě ohrožení Polska jako první požádám o dobrou zbraň a budu střílet,“ řekl exprezident v televizi TVN24. „Ruský prezident Vladimir Putin moc dobře ví, že cena, kterou by za takový krok zaplatil, by byla strašná,“ dodal Walesa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Současný prezident Bronislaw Komorowski týž den v TVN24 uvedl, že Rusko není z pancíře, ani politicky, ani ekonomicky není odolné.

Dodávky zbraní bez překážek

„Proto bychom neměli udělat chybu a ukončit otázku dodávek zbraní Ukrajině. Kreml možnost vyzbrojení Ukrajiny vnímá a je to prvek, který ho nutí ke kompromisu,“ zdůraznil.

Přitom Rafal Traskiowski, náměstek ministra zahraničí, ještě minulý týden upozornil, že „Polsko v současnosti žádné zbraně Ukrajině dodávat nebude, protože by to mohlo mít hrozivé následky“.

Kromě Komorowského i ministr obrany Tomasz Siemoniak však dlouhodobě zastává názor, že „nejsou žádné překážky, které by bránily prodeji polské výzbroje Kyjevu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám