Hlavní obsah

Orbánův FIDESZ ztratil ústavní většinu v parlamentu

Budapešť
Aktualizováno

Vítězstvím nezávislého kandidáta Zoltána Késza skončily nedělní doplňovací volby v maďarském městě Veszprém. Vládní strana FIDESZ Viktora Orbána tak ztratila dvoutřetinovou většinu v parlamentu. Ta je potřebná například ke změně ústavy a FIDESZ ji měl posledních pět let.

Foto: MTI

Nezávislý kandidát Zoltán Kész slaví vítězství.

Článek

Kész získal 42,7 procenta hlasů a kandidát FIDESZ Lajos Némedi jen 33,6 procenta hlasů. Dvoutřetinová většina vládní strany přitom závisela na jediném křesle. V loňských volbách získal FIDESZ 133 křesel v 199členném parlamentu. Jedno místo se však uvolnilo po říjnovém odchodu Tibora Navracsicse do úřadu eurokomisaře. Navracsics loni kandidoval ve městě Veszprém. Proto se zde konaly doplňovací volby.

Kész kandidoval jako nezávislý, ale podporovaly ho opoziční levicové a liberální strany. Po vítězství řekl: „Ukázali jsme vládě žlutou kartu.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle politologa Róberta Lászlóa touto porážkou ztratil FIDESZ pozici, kterou držel posledních téměř deset let.

„Nyní si opozice může říct, že dokáže porazit FIDESZ kdekoli,“ uvedl László. Politolog Richard Nagy Szentpéteri v této souvislosti upozornil, že FIDESZ byl poražen ve městě, které v minulosti patřilo mezi jeho bašty.

Dvoutřetinová většina všech zvolených poslanců je v Maďarsku potřebná ke změnám ústavy, vyhlášení války nebo k volbě ústavních soudců. Orbánův FIDESZ ovládal parlament tímto poměrem od roku 2010 a díky tomu prosadil novou ústavu.

Popularita Orbána padá od dob pokusu prosadit daň z internetu. K propadu strany FIDESZ v průzkumech přispěl i zákaz prodeje v neděli a zvýšení mýtného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám