Hlavní obsah

Snad se nedočkáte výstavy ruských zbraní v Praze, vzkázal do Česka Jaceňuk

Právo, Michael Švec (Kyjev)
Kyjev

Ruská agrese neznamená hrozbu jen pro Ukrajinu, ale i pro Evropskou unii a celé světové uspořádání. Právu to v neděli řekl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk poté, co spolu s prezidentem Petrem Porošenkem v Kyjevě představil evropským státníkům údajné důkazy ruského vojenského angažmá na Donbasu.

Foto: Bpa, Reuters

Německý prezident Joachim Gauck (vpravo) hovoří s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a premiérem Arsenijem Jaceňukem (vlevo).

Článek

Součástí expozice s názvem (ruská) Přítomnost na Mychajlovském náměstí v centru metropole jsou zbraně a vojenská technika, které se ukrajinským vojákům podařilo ukořistit.

Foto: Michal Švec, Právo

Státníci spolu s prezidentem Petrem Porošenkem si prohlížejí bezpilotní letadlo používané separatisty

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to jen další důkaz ruské přítomnosti na Ukrajině,“ řekl Právu Jaceňuk. „Víte, v co doufám? Že podobná expozice nikdy nebude ani v Praze, ani v Berlíně,“ doplnil premiér. „Nejde jen o hrozbu vůči krajině, ale také vůči Evropské unii a celému světovému pořádku,“ dodal.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukořistěný tank separatistů vystavený v Kyjevě

Kyjevské špičky opakovaně vyzývají Západ, aby Ukrajině pomohl bojovat s ruskou agresí na východě dodávkami zbraní. Evropské státy včetně ČR to odmítají, obávají se totiž toho, že vyzbrojení Kyjeva povede k další eskalaci konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám