Hlavní obsah

Při explozi v Charkově zemřeli dva lidé, atentátníci se prý cvičili v Rusku

– Kyjev • Aktualizováno

Při výbuchu během pochodu připomínajícího pád Janukovyčova režimu ve východoukrajinském Charkově zahynuli v neděli dva lidé, uvedla televize 112. Tajná služba oznámila, že zadržela čtyři pachatele, kteří prý prodělali výcvik v Rusku.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejméně dva lidé zemřeli při výbuchu během pokojného pochodu v Charkově

 
Článek

Televize 112 na svém webu napsala, že silná exploze otřásla Charkovem při začátku pochodu, během kterého chtěli aktivisté společenských hnutí s ukrajinskými vlajkami projít centrem města. Na konci měli na Ústavním náměstí uctít oběti bojů proti separatistům. Pochodu se zúčastnilo asi 500 lidí.

Silný výbuch nálože vyhozené z jedoucího auta si vyžádal dvě oběti a devět zraněných, plyne z upřesněné konečné bilance. Původně se počet obětí pohyboval mezi jednou a třemi.

Okamžitě po explozi byla zahájena protiteroristická operace, oznámil tajemník Výboru národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov: „V souvislosti s teroristickým útokem v Charkově, při němž podle předběžných údajů zemřel jeden policista a jeden občan a bylo zraněno pět policistů a čtyři občané, byla ve městě vyhlášena nejvyšší úroveň hrozby teroristického útoku a začala protiteroristická operace.“

Foto: EuroMaidan PR

Silná exploze otřásla Charkovem při začátku pochodu.

Tajná služba SBU zadržela podezřelé, uvedl poradce jejího ředitele Markijan Lubivskyj: „SBU zadržela osoby, které by mohly být zapojeny do přípravy a provedení trestného činu terorismu v Charkově.”

Turčynov dodal, že tajná služba zadržela čtyři účastníky atentátu a zabavila zbraně včetně granátometu. Podle něj byli všichni čtyři ukrajinští občané vycvičeni v ruském Belgorodu, kde dostali i zbraně. Údajně to přiznali při výslechu: „Je to další důkaz, že teroristická kampaň, která se vede na Ukrajině, mám stejné organizátory jako agrese na východě.“

Charkov je pod kontrolou armády a od fronty je vzdálen přes 200 kilometrů.

Incident se odehrál v době, kdy na Ukrajině vrcholily připomínkové akce k prvnímu výročí pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče a s tím souvisejícího masakru na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) během protivládních protestů.

Do Kyjeva se v neděli sjelo několik představitelů evropských zemí, mimo jiné německý prezident Joachim Gauck či český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám