Hlavní obsah

Biľakův památník natřeli den po odhalení rudou barvou

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Památník a bustu komunistického funkcionáře Vasila Biľaka ve východoslovenské obci Krajná Bystrá natřeli výtvarníci den po odhalení rudou barvou a napsali na něj slovo „sviňa“.

Foto: Ľuboš Lorenz a Peter Kalmus

Výtvarníci natřeli Biľakův památník rudou barvou

Článek

„Vasil Biľak je vrah, není normální, abychom mu stavěli památníky,“ uvedl pro Denník N výtvarník Peter Kalmus, který památník odhalený v rodné obci komunistického funkcionáře natřel rudou barvou společně s výtvarníkem Ľubošem Lorenzem.

Foto: Ľuboš Lorenz a Peter Kalmus

Biľakův památník natřeli rudou barvou

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V roce 1968 mi bylo patnáct a kvůli tomuto zločinci přišlo o život několik desítek lidí z mé generace,“ řekl Kalmus. „Umíte si představit, že by v Německu někdo stavěl podobné památníky funkcionářům nacistické NSDAP?“ dodal výtvarník.

Biľak byl jedním z autorů tzv. zvacího dopisu okupačním armádám Varšavské smlouvy, které v roce 1968 obsadily Československo. Památník Biľakovi byl odhalen v jeho rodné obci rok po jeho smrti. Dlouholetý představitel konzervativního křídla komunistické strany Československa zemřel ve věku 96 let a nikdy nebyl odsouzený. Soudní proces byl v roce 2011 zastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám