Hlavní obsah

Tlak separatistů na Mariupol roste

Kyjev

Štáb ukrajinské protiteroristické operace (ATO) v sobotu varoval, že tlak separatistů směrem na přístav Mariupol roste. Uvedla to agentura Interfax Ukrajina s odvoláním na mluvčího ATO Andrije Lysenka. Stejný názor má i jeden z ukrajinských poslanců.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinský separatista u Debalceva

Článek

Ukrajinský poslanec Serhij Melnyčuk varoval v rozhovoru pro televizi 112, že separatisté mohou zaútočit ve třech směrech - na Artěmivsk, v Luhanské oblasti a na Mariupol. Podle něj separatisté těžkou techniku nestahují od fronty, ale z míst dosavadních bojů přesouvají do oblasti Mariupole, protože tam se dají použít tanky.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zničený tábor ukrajinské armády u Debalceva

„Ve směru na Mariupol vzrůstá počet vojenské techniky, zbraní i živé síly protivníka, které mohou zaútočit na město Mariupol,“ prohlásil v sobotu Lysenko.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Separatisté na obrněném transportéru u Vuhlehirsku

Zmínil, že separatisté pokračují v ostřelování ukrajinských pozic na frontě: „Za posledních 24 hodin bojovníci pokračovali v ostřelování pozic sil ATO po celé linii.“ Zmínil především útok na obce Šyrokyno mezi Novoazovskem a Mariupolí.

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté na Ukrajině ukázali ukořistěnou technikuVideo: NDR

Už dříve se spekulovalo, že po ovládnutí Debalceva mohou vzbouřenci zaútočit právě na toto město na březích Azovského moře.

Dodal, že páteční akce separatistů si vyžádaly život jednoho ukrajinského vojáka. Dalších čtyřicet jich bylo zraněno.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Opuštěná bojová technika v Debalcevu

Podle něj síly ATO od počátku roku zlikvidovali už 2911 separatistů a ruských vojáků. Tato čísla ale nejde nijak ověřit.

Separatisté ukázali o víkendu techniku, kterou ukořistili u Debalceva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám