Hlavní obsah

Porošenko obvinil z útoku na Majdanu poradce ruského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Za krvavým pokusem potlačit loňské demonstrace proti tehdejšímu proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi na kyjevském náměstí Nezávislosti stojí vlivný poradce ruského prezidenta Vladislav Surkov. Právě ten podle pátečního vyjádření ukrajinského prezidenta Petra Porošenka řídil odstřelovače.

Foto: Jaroslav Balvín

Kyjevské náměstí Nezávislosti

Článek

„Jen před několika dny mi šéf státní bezpečnosti řekl, že agenti zvláštních jednotek získali při výsleších důkazy o tom, že ruský prezidentský poradce Vladislav Surkov organizoval skupiny zahraničních odstřelovačů na Majdanu (náměstí Nezávislosti),” řekl Porošenko podle prezidentské kanceláře při setkání s pozůstalými po obětech střelby v Kyjevě.

"Nyní konečně víme, že před rokem jsme na Majdanu nebojovali proti Janukovyčovi. Byl jen brutální a povolnou loutkou," řekl nynější ukrajinský prezident. Dodal, že tajná služba má k dispozici záznamy Janukovyčových telefonátů s ruskými představiteli. Ty podle něj dokazují, že násilný zákrok proti demonstrantům se dlouho připravoval.

Surkov, který je na sankčním seznamu Evropské unie i Spojených států, je podle médií odpovědný za ukrajinskou politiku Kremlu. Za trn v oku ho považuje nejen Kyjev, ale i proruští separatisté z Donbasu, kteří mu v minulosti opakovaně vyčítali přílišnou váhavost v tlaku na ukrajinskou vládu.

Ruské výhrady a s spory o masakr

"Ukrajinské tajné služby již více než jednou přivedly ukrajinské představitele do trapné, přál bych si použít méně diplomatický termín, situace," uvedl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. "Dnešní nesmysl je toho opět důkazem," řekl. Dodal, že ukrajinští vyšetřovatelé a agenti se místo pátrání oddávají "vypouštění blábolů hodných ústavu pro choromyslné".

Podrobnosti vyšetřování tragických událostí z centra Kyjeva nejsou známé a o pozadí zásahu se nadále spekuluje, poznamenala DPA. Někteří tvrdí, že rozkaz ke střelbě vydal Janukovyč, aby protestující dav rozehnal. Jiní jsou zase toho názoru, že za násilnostmi je tehdejší opozice, která tak chtěla vyvolat převrat.

Britská BBC ale ocitovala svědka, podle něhož začali střídat dva příznivci demonstrantů z budovy, kterou ovládali demonstranti. [celá zpráva]

Kyjev si připomíná rok od tragického vyústění demonstrací na Majdanu, které si vyžádaly sto obětí a vedly k Janukovyčově pádu.

Demonstrace propukly  21. listopadu 2013, když Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s EU.

Větší počet si vyžádala už střelba 18. února, masakr pak přinesl 20. únor, kdy po střelbě neupřesněných útočníků zahájili policisté palbu do demonstrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám