Hlavní obsah

Donbas hlásí téměř úplný klid zbraní, Kyjev se bojí ofenzivy proti Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Boje na východní Ukrajině téměř ustaly, ohlásili vzbouřenci. Kyjev a mise OBSE ovšem zaznamenala palbu u Doněcku. Teprve následující dny ukážou, jestli to není klid před bouří. Kyjev poukazuje na soustředění povstaleckých sil u strategického přístavu Mariupol. Pokud by ho rebelové ovládli, zabrali by celé pobřeží Azovského moře až na Ruskem anektovaný Krym.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci v Artěmivsku

Článek

"Dobytí Mariupolu je záležitost doslova dvou týdnů," tlumočil server ruského deníku Gazeta slova velitelů vzbouřeneckých jednotek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko ve čtvrtek poukázal na to, že povstalci soustředí síly u Novoazovsku, který je zhruba 40 kilometrů od Mariupolu. K útoku na pozice vládních jednotek se vzbouřenci zatím neodhodlali. Zprávy ukrajinských médií o ostřelování Mariupolu z moře Lysenko nepotvrdil.

Podle zástupce šéfa samozvané Doněcké lidové republiky Eduarda Basurina však povstalci žádné útoky na jihu nevedou. „Naše jednotky u Doněcku a Mariupolu na provokace neodpovídají a žádné útočné akce nepodnikly,“ citoval z jeho prohlášení server Sputniknews.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk a Mariupol

Podle armádního mluvčího Lysenka ale musel být kvůli palbě uzavřen provoz v mariupolském přístavu, stejně jako v tamním závodu na zpracování uhlí a železárně. Basurin naopak tvrdí, že v několika vesnicích v oblasti střílely ukrajinské síly.

Ukrajinští provládní dobrovolníci ovšem tvrdí, že ačkoliv jsou pod palbou z povstaleckých minometů a tanků, nehrozí bezprostředně obklíčení, natož pád největšího azovského přístavu.

Na Donbas mezitím v pátek dorazil další konvoj z Ruska, údajně především s pomocí pro Debalcevo. Hranice přejel bez kontroly, jelikož její část kontrolují povstalci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám