Hlavní obsah

Bombardování zapomenuto, Srbsko si platí Tonyho Blaira jako poradce

Bělehrad

Pobouření opozice v Srbsku vyvolala zpráva, že bývalý britský premiér Tony Blair bude radit vládě premiéra Aleksandara Vučiče. Britské noviny upozornily, že Blair jako ministerský předseda v 90. letech pomáhal bombardovat Srbsko, v jehož vládě už tehdy Vučić seděl.

Článek

Vučić byl svého času představitelem Srbské radikální strany a mimo jiné se měl před deseti lety editorsky podílet na knize dehonestující Blaira. Dnes ovšem zaujímá umírněná stanoviska a zasazuje se o připojení Srbska k Evropské unii.

„Jak o něm můžete nejdříve říkat takové věci a teď ho prezentovat jako klíčový faktor pro zefektivnění vlády?“ zkritizoval dohodu Vučiče s Blairem opoziční zástupce Borko Stefanović.

Blairova společnost smlouvu potvrdila. Uvedla, že dohodu uzavřeli přímo Blair s premiérem Vučičem.

Bez zajímavosti není ani to, kdo údajně za služby Blaira Srbsku platí. Oficiální zdroje v Bělehradu řekly deníku The Guardian, že Spojené arabské emiráty.

Foto: Profimedia.cz

Srbský premiér Aleksandar Vučić

Blair a jeho konzultační firma Tony Blair Associates radí vládám mnoha zemí včetně Kazachstánu, Kuvajtu, Rwandy, Albánie a Ázerbájdžánu. List Financial Times odhadl, že si expremiér jen za rok 2011 takto přišel na 20 miliónů liber (740 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám