Hlavní obsah

Porošenko hájil stažení vojáků z Debalceva, padlých je jen 22

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve středu oficiálně oznámil stažení vojáků a gardistů z obléhaného Debalceva. Krok hájil, odchod z Debalceva je však vnímán jako porážka a je tvrdě kritizován. Porošenko popřel nejen zprávy o obklíčení města, ale hlavně o stovkách padlých. Těch je aktuálně 22.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinský tank na cestě do Debalceva

Článek

„Nyní už mohu říci, že dnes ráno Ozbrojené síly Ukrajiny spolu s Národní gardou ukončily operaci plánovaného a organizovaného odchodu části jednotek z Debalceva,“ řekl prezident před odletem na východ země do zóny nedávných bojů. Podle něj bylo staženo 90 procent sil: „Očekáváme ještě dvě kolony.“

Vyzdvihl úsilí obránců města, kteří podle něj odhalili skutečnou tvář separatistů: „Mohli jsme ukázat celému světu skutečnou tvář banditů, separatistů podporovaných Ruskem, které vystupuje jako garant minských rozhovorů.“

Separatisté na Debalcevo stříleli i poté, co začalo platit příměří s tím, že se nachází uvnitř zóny pod jejich kontrolou. Obhajovali to tím, že v době prvního příměří v září bylo město pod jejich kontrolou.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Voják ukrajinské armády nedaleko města Debalcevo

Evropa označila povstalecký útok na Debalcevo za příkré popření mírových dohod uzavřených minulý týden v Minsku. Postup vzbouřenců odsoudila německá vláda, šéfka unijní diplomacie Federika Mogheriniová a britský ministr zahraničí Philip Hammond. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že neochota separatistů respektovat příměří podle něj ohrožuje minské mírové dohody. Ruská diplomacie viní z konfrontace ukrajinskou armádu. Ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Kyjev se rozhodl ”místo jednání prorazit obklíčení v debalcevském kotli”.

Vojáci se stáhli i s technikou, oběti jsou desítky 

„Tvrdili jsme a dokazovali, že Debalcevo se nacházelo pod naší kontrolou, nebylo obklíčené,“ prohlásil Porošenko a dodal, že armáda ”dala povstalcům do zubů,” když se pokoušeli Debalcevo obklíčit. „Naše jednotky odjely plánovaně a organizovaně. Odjely se svojí bojovou technikou, s tanky, transportéry BMP, se samohybnými děly s tahači a automobily,“ vyzdvihl prezident. Separatisté stažení podmiňovali tím, že vojáci ponechají na místě výzbroj.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nově mobilizovaní vojáci ukrajinské armády při výcviku v Černihovské oblasti

Zástupce náčelníka ukrajinského generálního štábu Hennadyj Vorobjov údaje upřesnil. Do večera bylo staženo 2459 příslušníků ozbrojených sil a stáhlo se 200 kusů vojenské techniky včetně 15 tanků a 50 obrněných transportérů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinský voják na vyprošťovacím vozidle u Debalceva

Zmínil také ztráty, které měly podle separatistů činit až 3000 padlých. Oznámil, že zahynulo 22 vojáků: „Za poslední tři dny bojů do nemocnice v Artěmivsku předali 137 raněných vojáků, 18 příslušníku sil ministerstva vnitra a tři gardisty. Za poslední tři dny těžkých bojů padlo 22 vojáků, z toho šest při stahování.“

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Kritika stažení

Stažení tvrdě kritizovali velitelé dobrovolnických praporů. ”Měli jsme dost sil i bojových prostředků. Problémem je velení a koordinace, jsou na té nejhorší možné úrovni,“ komentoval ústup velitel domobraneckého praporu Donbas Semjon Semenčenko, který už dříve vyzýval k větší aktivitě ukrajinských sil a horoval pro útoky.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci u Debalceva

V podobném duchu se vyjádřil velitel praporu Krivbas z Dněpropetrovska Mykola Kolesnyk, který čelí obvinění, že příslušníci jeho praporu o své vůli opustili linii fronty: „Ani slovo o tom, že neexistovalo velitelské spojení, že nepřicházely posily, technika, dělostřelectvo, že jsme museli mlčky sledovat umírání raněných, které nikdo neevakuoval, že velitel sektoru obrany beze stopy zmizel.”

Podle tvrzení ustupujících vojáků nedostávaly oddíly na bojové linii dostatek posil a chaotický byl i ústup. Mnozí vojáci museli frontu opustit pěšky, jiní ani nevěděli, zda jde o vyklizení pozic nebo pravidelnou rotaci. „Řekli nám jen, že musíme odejít, protože naše jednotka má velké ztráty,” informoval novináře voják, který se představil jako Mykola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám