Hlavní obsah

Redakci Charlie Hebdo vystříleli zbraněmi ze Slovenska

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Zbraně zajištěné po teroristických útocích v Paříži pocházely ze Slovenska. S odvoláním na policejní zdroje to napsal slovenský deník Nový čas.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Útočníci utíkají z kanceláře novin Charlie Hebdo.

Článek

Francouzská policie požádala slovenské kolegy, aby identifikovali původ zbraní, které byly použity při lednových teroristických útocích v Paříži. Slovenští vyšetřovatelé proto kontrolovali obchody se zbraněmi a porovnávali sériová čísla. Zjistili, že zbraně měly být prodány na Slovensku legálním způsobem v obchodě s vyřazenými zbraněmi. Následně byly vyvezeny do Belgie a odtud do Francie, kde se dostaly do rukou teroristů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Francouzští vyšetřovatelé pracují s verzí demilitarizovaných, neutralizovaných zbraní, zpětně předělaných na funkční. Cesta by měla vést na Slovensko,“ cituje deník Nový čas francouzské novináře.

„Jsme si vědomi problému slovenských expanzních (upravených) zbraní, které se dají jednoduše předělat na vražedné,“ uvedl šéf francouzské jednotky pro koordinaci boje proti terorismu Loic Garnier redaktorům Euronews.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Policie prověřovala prodejny

Nový čas si tyto informace prověřoval v prodejnách expanzních zbraní. Několik lidí potvrdilo, že slovenští policisté prověřovali sériová čísla několika zbraní. „Jsem vázán mlčenlivostí, nemohu se vyjádřit. Mohou pouze potvrdit, že u nás muži zákona opravdu byli,“ uvedl František Gajdoš, majitel obchodu v malém městečku na západním Slovensku.

Slovenské ministerstvo vnitra odpovědělo na otázky redakce vyhýbavě. „Ministerstvo a odbor boje proti terorismu prezidia policejního sboru spolupracují s partnery v zahraničí na vyšetřování různých indicií a případů, které mohou souviset s teroristickými útoky. Boj proti terorismu není jednoduchý a způsoby a průběh vyšetřování nebudeme rozebírat, aby nedošlo ke zmaření jednotlivých případů,“ uvedl Ivan Netík z ministerstva vnitra.

Expanzní zbraně jsou mechanicky upraveny tak, aby nemohly vystřelit normální náboje. Je možné z nich střílet pouze slepými náboji. Na Slovensku si je mohou koupit osoby starší 18 let a není k tomu potřebné nákupní povolení ani ohlašovací povinnost. V průběhu několika hodin se však dají opětovně předělat na smrtící zbraně.

Agentura TASR napsala, že zbraně pocházely z obchodu ve městě Partizánske. Prodávají se v průměru za 300 eur (8200 Kč) za kus. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák reagoval na tyto informace prohlášením, že se během krátké doby omezí možnost prodeje expanzních zbraní přes internet. Kaliňák upozornil, že prodej umožnila předešlá vláda premiérky Ivety Radičové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám