Hlavní obsah

Útoky v „křižácké” Evropě: Islámský stát chce vyslat džihádisty přestrojené za uprchlíky

Rozvrácená Libye plná zbrojních arzenálů, které nejsou pod kontrolou, je ideálním předpolím pro útok islámských radikálů proti jihoevropským městům. Na starý kontinent se útočníci mají dostat po moři jako uprchlíci. V propagandistickém materiálu Islámského státu to napsal významný náborář do jeho řad Abú Arhím Libím. Na dokument ve středu upozornil britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Stringer, Reuters

Válkou rozvrácená Libye má být předpolím Islámského státu pro útoky v Evropě. Na snímku jsou příslušníci milice v Benghází.

Článek

„S Alláhovým svolením dobudeme Řím,“ varovali libyjští extremisté hlásící se k Islámskému státu na nedávném videu zobrazujícím stětí dvou desítek egyptských křesťanů. Podle britské organizace Quilliam, zabývající se extremismem, to nejsou slova pronesená do větru.

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát sťal zajatce

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z prohlášení propagandisty Libíma plyne, že Islámský stát má s Libyí své záměry. Válka a chaos z ní pro džihádisty činí ideální bránu do Evropy. Bojovníci džihádu se zkušenostmi z bojišť v Sýrii a Iráku se odtud mají na starý kontinent vydávat na lodích ukryti mezi přistěhovalci, jichž každoročně k evropským břehům ve Středomoří připlouvají statisíce.

Jakmile proniknou na evropskou pevninu, mají rozpoutat teror mezi civilisty, ale také zaútočit na cíle námořní dopravy.

Foto: ČTK/AP

Běženci na Sicílii. Snímek je z neděle.

Libím poukazuje na to, že Libye leží jen necelých 500 kilometrů od břehů Evropy. „Má dlouhé pobřeží směrem k jižním křižáckým státům, k nimž se dá snadno dostat na primitivní lodi,“ napsal a upozornil na množství plavidel s běženci směřujícími do Evropy: „Pokud by toho bylo byť jen částečně strategicky využito, dalo by se v jihoevropských státech rozpoutat peklo. Dokonce je možné, že by došlo na uzavření lodních tras a útoky na lodě a tankery křižáků.“

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Libye se po svržení režimu Muammara Kaddáfího, k němuž dopomohla vojenská intervence Francie, Velké Británie a USA, rozpadá. Vláda ztratila kontrolu nad klíčovými pobřežními městy, parlament se dokonce musel přestěhovat z Tripolisu do Tobrúku. Díky prostupným hranicím v poušti tudy volně proudí běženci ze subsaharské Afriky.

Na Západě sílí varovné hlasy proti riziku, které uprchlíci představují. Jejich počet však neustále roste a jižní státy a Evropská unie marně hledají způsoby, jak problému přistěhovalectví čelit.

Nástup islámských extremistů v Libyi znepokojuje Egypt, který v úterý vyzval k mezinárodní vojenské akci v ní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám