Hlavní obsah

Teroristé z Paříže se sešli noc před útokem, Coulibaly si vraždy nafilmoval

Paříž

Chérif Kouachi a Amedy Coulibaly, kteří v lednu rozpoutali teror v Paříži, se sešli večer před útokem bratří Kouachiových proti redakci časopisu Charlie Hebdo. Poslední SMS zprávu si vyměnili hodinu před úderem. S odkazem na záznamy v policejním spisu to ve středu uvedl list Le Monde.

Foto: Reuters

Chérif Kouachi a Amedy Coulibaly

Článek

Z vyšetřování plyne, že teroristé byli ve spojení a své kroky koordinovali. Podle záznamu spolu během 24 hodin před útokem celkem šestkrát komunikovali prostřednictvím telefonu. Coulibaly měl kvůli utajení 13 telefonních čísel.

Vyšetřovatelé se domnívají, že se oba muži sešli ve městě Gennevilliers u Paříže.

Při vyšetřování také vyšlo najevo, že útok na novináře byl málem odvolán, protože Saïda Kouachiho trápily bolesti břicha a on kvůli nim celý den před vraždami proležel. Ráno před útokem si ale vzal prášky, rozloučil se se ženou s tím, že se uvidí večer nebo na druhý den, a pak nastoupil v domovské Remeši do vlaku směr Paříž.

Útok si natáčel

Detektivové rovněž podle Le Monde zjistili, že Coulibaly, který vraždil v obchodě s košer potravinami, si svůj útok nahrával na kameru umístěnou na své hrudi. Kamera záznam odesílala ven přes internet. Na síti se ale materiál dosud neobjevil.

Policie později zatkla čtyři komplice, kteří mu pomohli s koupí auta, zbraní, neprůstřelné vesty, nožů a slzného plynu. Popírají však, že by věděli o tom, že chce Coulibaly vraždit. Mysleli si prý, že se chystá na loupež nebo drogový obchod.

Třídenní teror, který Kouachiovi a Coulibaly rozpoutali, si vyžádal 17 mrtvých.

Reklama

Související články

Terorista z Paříže natočil mezi útoky video

Na internetu se v sobotu objevilo video s teroristou, který zabil policistku a čtyři lidi v obchodě v Paříži. Amedy Coulibaly na něm přiznává, že finančně...

Výběr článků

Načítám