Hlavní obsah

Saakašvili radí Porošenkovi, Gruzie žádá jeho vydání

Tbilisi

Gruzínská generální prokuratura v úterý požádala ukrajinskou justici o právní pomoc v kauze stíhaného exprezidenta Michaila Saakašviliho a vyzvala Kyjev k jeho vydání do Gruzie. Saakašvili, kterého v minulých dnech ukrajinský prezident Petro Porošenko jmenoval svým poradcem, je v Gruzii stíhán za údajné zneužití pravomocí. Kyjev ale prý jejich žádost odmítl, zveřejnila následně prokuratura.

Článek

Kromě Saakašviliho požádali gruzínští prokurátoři také o vydání bývalého gruzínského ministra spravedlnosti Zuraba Adeišviliho, který rovněž pobývá na Ukrajině. Po loňském převratu, kdy byl ze země vypuzen proruský prezident Viktor Janukovyč, povolala nová ukrajinská vláda do státního aparátu několik bývalých ukrajinských politiků i expertů z pobaltských zemí. Jejich hlavním úkolem je vytvořit nástroje pro boj s všudypřítomnou korupcí.

Ukrajinská prokuratura už v minulosti podle agentury Interfax oznámila do Tbilisi, že stíhané politiky gruzínským úřadům nevydá. Saakašvili, který od loňského léta žije střídavě na Ukrajině a v USA, se v minulých dnech kromě prezidentského poradce stal i šéfem Porošenkovy "konzultativní mezinárodní rady". Jeho úkolem prý bude koordinace zbrojních dodávek ze zahraničí.

"Úřad ukrajinského generálního prokurátora s námi nespolupracuje a odmítl je vydat," stojí v dnešním prohlášení gruzínské prokuratury. Kyjev zatím tato slova nijak nekomentoval, poznamenala agentura Reuters.

Exprezidentovo stíhání bylo v Gruzii zahájeno krátce po volební porážce Saakašviliho strany Sjednocené národní hnutí v roce 2012. Nový gruzínský režim po nástupu k moci přes protesty západních států začal trestně stíhat několik bývalých vysokých státních funkcionářů. Podle gruzínské opozice rozpoutalo Tbilisi po volbách politické procesy proti nepohodlným politikům.

Reklama

Výběr článků

Načítám