Hlavní obsah

Merkelová s Porošenkem tlačí na Putina, aby zklidnil rebely

– Moskva/Vídeň • Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí hovořili s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Vyzvali ho, aby přiměl rebely respektovat příměří. K jeho dodržování už v pondělí vyzvala všechny strany Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Obyvatelé ostřelovaného Svitlodarsku před poškozeným domem

Článek

Tématem rozhovorů Putina, Merkelové a Porošenka byly podle Kremlu otázky příměří, stažení těžkých zbraní a situace v okolí Debalceve, kde se nadále odehrávají tvrdé boje. Nezačalo ani stahování těžkých zbraní. Německá kancléřka už byla méně optimistická, zdůraznila, že příměří je křehké a není žádná záruka, že vydrží. Německo uvedlo, že se všechny tři strany dohodly na přijetí konkrétních opatření, které umožní pozorovatelům OBSE lepší přístup do oblasti bojů. Do Debalceva se nedostali.

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko řekl podle DPA: „Stahování začne, až bude příměří. Za posledních 24 hodin zahynulo nejméně pět ukrajinských vojáků a 25 jich bylo zraněno.” Většina padla u Mariupole.  Velení operace proti vzbouřencům ATO uvedlo že počet útoků separatistů v noci na úterý na linii dotyku poklesl na 15, ne však u Debelceva, kde samotné město třikrát ostřelovali z raketometů BM-21 Grad.Za celé pondělí použili vzbouřenci grady 21krát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové střílejí na ukrajinské pozice u DebalcevaVideo: Reuters

Předák separatistů Eduard Basurin však tvrdě reagoval na výzvy ke stažení: „Jakékoli stahování, které se musí uskutečnit, může proběhnout jen simultánně s ukrajinskou stranou.”

Výzva OBSE

„Očekávám, že všechny strany prokážou nejvyšší odpovědnost naprostým respektování a dodržování příměří ve všech oblastech, a to včetně města Debalceve a jeho okolí,” uvedl v pondělním prohlášení srbský ministr zahraničí Ivica Dačić, který je zároveň úřadujícím předsedou OBSE. Srbsko nyní na rok této evropské organizaci předsedá.

 Další jednání

V úterý ráno se má také uskutečnit videokonference kontaktní skupiny. „Konference přes (komunikační program Skype) bude v 8:30 moskevského času (6:30 SEČ). Ukrajinská strana již potvrdila účast,” prohlásil představitel doněckých separatistů Denis Pušilin.

Kyjev v rozhovoru bude zastupovat někdejší prezident Leonid Kučma. Konzultace kontaktní skupiny se původně měly odehrát již v pondělí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Znepokojení v USA 

Spojené státy v pondělí vyslovily vážné znepokojení ze situace u východoukrajinského Debalceva, kde se i přes příměří nadále tvrdě bojuje. [celá zpráva]

Washington vyzval Rusko a separatisty, aby okamžitě zastavili všechny útoky. V dokumentu americká diplomacie rovněž žádá, aby rebelové plně spolupracovali s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která na dodržování příměří dohlíží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci u DebalcevaVideo: Reuters

"Bojové akce a prohlášení separatistů podporovaných Ruskem ohrožují nynější příměří," citoval Reuters z prohlášení. Separatisté vznesli v pondělí další požadavky.[celá zpráva]

Spojené státy rovněž uvedly, že podrobně sledují zprávy o nové koloně ruského vojenského vybavení, která prý směřuje k Debalcevu.

Reklama

Výběr článků

Načítám