Hlavní obsah

Příměří na Ukrajině se hroutí

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Těžce vyjednané příměří na východě Ukrajiny se hroutí, ukrajinská armáda v pondělí oznámila, že kvůli pokračujícím útokům separatistů nestáhne těžkou techniku z linie dotyku. Vyjednavači separatistů naopak požadují ukončení protiteroristické operace ATO, jak se nazývá akce proti vzbouřencům. Trvají též na zachování neutrality Ukrajiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci u DebalcevaVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinská armáda kvůli pokračujícím bojům zatím nehodlá stahovat z fronty těžkou vojenskou techniku, oznámil v pondělí její mluvčí Vladyslav Selezňov. Podle minských dohod s tím mají začít den po uzavření příměří a stáhnout ji do vzdálenosti 50 až 70 km od fronty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdevastované letiště v DoněckuVideo: Reuters

„O stažení zatím nemůže být řeči. Jak můžeme odvézt zbraně, když na nás povstalci neustále střílejí z tanků?” řekl armádní mluvčí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Boje pokračují, granáty zasáhly nemocnici

Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je na většině míst linie dotyku klid, jen u Debalceva se střílí. Separatisté považují Debalcevo za své a chtějí, aby tam obklíčení ukrajinští vojáci zanechali svou výzbroj a aby se je ukrajinské síly nepokoušely osvobodit. [celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Gubernátor Luhanské oblasti Hennadij Moskal Moskal na isnpekci střelbou zničeného domu v Popasné.

Ukrajinska pravda uvádí, že ke střetům dochází na mnoha dalších místech. Tiskové středisko operace ATO uvedlo, že příměří bylo za posledních 24 hodin porušeno ve 112 případech, z toho v 88 v Debalcevu. V jednatřiceti případech byly použity raketomety a ve čtyřech nasazeny tanky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na východě Ukrajiny nedaleko Debalceva se stále bojujeVideo: Reuters

Gubernátor Luhanské oblasti Hennadij Moskal oznámil, že minometné granáty dopadly na dvůr nemocnice ve městě Ščastja, kde zničily sanitku, poškodily střechu jedné budovy a okna a dveře další. Část pacientů musela být evakuována.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinské obrněné vozidlo zaparkované v zákopech u silnice mezi Debalcevem a Artěmivskem

Podle velitele praporu Donbas Semjona Semenčenka probíhá boj pěších jednotek i na mariupolské frontě: „Naši se tvrdě brání, protivník útočí s obrněnými vozidly. Situace je složitá." U Širokina se střílelo celou neděli, uvedlo velení oblasti M.

Separatisté si kladou nové podmínky příměří

Vyjednavači povstaleckých lidových republik Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo v pondělí zveřejnili podle povstalecké agentury DAN další podmínky pro příměří: „Přestože některé naše požadavky se nestaly součástí (minských) dohod z 12. února, budeme požadovat jejich splnění. Žádáme zrušení dekretu politického a vojenského vedení Ukrajiny o tzv. protiteroristické operaci. Dokud existují tyto ostudné a zločinecké rozkazy, které způsobily smrt tisíců lidí a strašlivé škody, žádné skutečné příměří není možné. Zrušení dekretu by bylo projevem pokání kyjevské vládnoucí oligarchie. O případném odpuštění pak rozhodne lid Donbasu."

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Představitelé Luhanské a Doněcké lidové republiky Vladislav Dějněgo a Denis Pušilin

Protiteroristickou operaci ATO vyhlásila ukrajinská vláda na východě země krátce po zahájení vzpoury loni na jaře. Separatisty označuje Kyjev výhradně jako teroristy. Dekret zmocňuje vojenské a bezpečnostní složky k zásahům, které v mírových podmínkách zákony neumožňují.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Poškozený odminovací tank u Luhansku

Ukrajina musí zůstat neutrální

Další podmínkou separatistů pro dodržování klidu zbraní je ukrajinská neutralita. „Jakékoli sklouzávání Kyjeva směrem k NATO nebo k jinému protiruskému vojenskému svazku je pro nás nepřijatelné. V takovém případě okamžitě přerušíme kontakty s Kyjevem a budeme považovat minské dohody za neplatné," píše se v prohlášení Pušilina a Dějněga.

O vstup do NATO, který ukrajinská ústava do loňského převratu zakazovala, nynější kyjevské vedení aktivně usiluje. Loni v prosinci prezident Petro Porošenko podpisem stvrdil nový zákon o zrušení neutrality. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám