Hlavní obsah

Ve Středozemním moři zachránili přes 2000 uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Lodě italské pobřežní stráže a námořnictva zachránily v neděli ve Středozemním moři za jediný den 2164 uprchlíků. Informovaly o tom italské úřady. Do problémů se v oblasti mezi ostrovem Lampedusa a Libyí dostalo 12 plavidel s běženci, která mířila do Evropy.

Foto: Reuters

Migranti se často plaví na gumových člunech.

Článek

Už v pátek Italové po obdržení nouzového signálu zachraňovali u libyjských břehů 700 uprchlíků na přeplněných člunech. V neděli byly záchranné akce ještě rozsáhlejší a měly i dramatičtější průběh. Příslušníci pobřežní stráže museli čelit výhrůžkám pašeráků s kalašnikovy, kteří odjeli v jednom z člunů, z nějž byli evakuováni běženci. Do záchranné akce se zapojila i Malta.

V poslední době má italská pobřežní stráž napilno, navzdory nepříznivému počasí vyplouvá z Afriky směrem k Itálii stále více lodí s imigranty. Před týdnem zahynulo během plavby do Evropy na 300 uprchlíků ze tří lodí. Tragédie znovu vyvolala vyhrocenou debatu o problému masivní imigrace a bezpečí lidí, kteří kvůli snu o lepším životě v Evropě riskují své životy.

Italské pobřežní vody od loňského podzimu monitorují plavidla evropské mise Triton. Ta nahradila rozsáhlejší italskou operaci Mare Nostrum. Podle OSN a organizací na ochranu lidských práv i některých politiků je nasazení plavidel pod hlavičkou evropské agentury Frontex nedostatečné a vede k tomu, že ve vlnách umírá čím dál více lidí. Během loňska zahynulo ve Středozemním moři přes 3500 uprchlíků.

Do Itálie loni připlulo přes 170 000 běženců. Letos v lednu jich bylo dalších 3500.

Reklama

Výběr článků

Načítám