Hlavní obsah

Kodaň zažila dva teroristické útoky, pachatele zastřelila policie

– Kodaň • Aktualizováno

Dánská policie zastřelila v Kodani muže, který v sobotu vedl útoky na kavárnu a u synagogy. Zabil dva lidi a dalších pět zranil. Úřady považují útoky za teroristické.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Po dvou teroristických útocích zastřelili v Kodani podezřelého Video: Reuters

 
Článek

„Policie sledovala jistou adresu ve čtvrti Nörrebro. V jednom okamžiku tam přišel člověk, který mohl být pro policii zajímavý v souvislosti s vyšetřováním. Policisté ho oslovili, on na ně začal střílet a byl zabit," citovala ČTK z prohlášení bezpečnostních složek. Incident se udál nedaleko tamní vlakové stanice.

Kodaň podle dopisovatele BBC zažila rušnou noc. Nad městem létaly helikoptéry a v ulicích se co chvíli ozývaly policejní sirény.

Přestřelka s policisty se udála jen pár hodin poté, co úřady zveřejnily fotografii podezřelého, pořízenou pouliční kamerou. Muž, oděný celý v černém, má na snímku obličej maskovaný pletenou čepicí fialové barvy. [celá zpráva]

Policie později potvrdila, že podezřelý je pachatelem obou útoků. „Domníváme se, že se v obou případech jedná o stejného pachatele a že tento pachatel byl zastřelen zásahovou jednotkou policie,“ řekl inspektor Torben Molgaard Jensen.

Foto: Police/Scanpix, Reuters

Kamera poblíž místa činu zachytila podezřelého muže.

Policisté ho střelili v místě vzdáleném zhruba pět kilometrů od kavárny, kterou odpoledne ostřeloval a zabil přitom jednoho člověka a další tři zranil.

Následně střílel u synagogy v centru. Zasáhl do hlavy mladého Žida a do končetin dva policisty. Mladý muž svým zraněním později podlehl.

Foto: Martin Sylvest/Scanpix Denmark, Reuters

Policejní akce v centru Kodaně

Foto: Mathias OEgendal/Scanpix Denmark, Reuters

Vyšetřovatelé ve čtvrti Nörrebro, kde policisté střelili podezřelého.

Úřady v obou případech hovoří o teroristickém útoku. „Je smysluplné vyšetřovat je po stejné linii,“ řekl policejní mluvčí Allan Wadsworth-Hansen.

Motiv karikatury?

Terčem prvního útoku se stala kavárna, která hostila debatu o svobodě slova. Pořádal ji švédský kreslíř Lars Vilks, který v minulosti zveřejnil karikatury proroka Mohameda.

Foto: Mathias OEgendal/Scanpix Denmark, Reuters

Rozstřílená okna a dveře kavárny v Kodani

Jeden ze svědků popsal paniku hostů: „Lidé se snažili dostat ke dveřím, dostat se z místnosti, skrýt se za stoly a židlemi. Někteří vyběhli na ulici“. Ze zvukového záznamu zveřejněného BBC plyne, že útok přišel bez varování. Útočník na budovu vypálil desítky střel.

Podezřelý vždy z místa činu unikl, poprvé v přistaveném autě.

Útok v Kodani se udál měsíc poté, co radikálové v Paříži vyvraždili redakci satirického magazínu Charlie Hebdo, který zveřejňoval karikatury proroka Mohameda. Jen pár dní nato napadli žháři redakci německých novin, které kresby přetiskly.

Rovněž karikaturista Vilks byl v minulosti napaden islámskými extremisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám