Hlavní obsah

Porošenko pohrozil stanným právem na celé Ukrajině

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásí stanné právo na celém území země, pokud v sobotu po půlnoci nezavládne v Donbasu klid zbraní. Porošenkova slova citoval server Kiyv Post. Šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko ohlásil, že u Debalceva se bude bojovat dál.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Petro Porošenko (vlevo)

Článek

„Dokonce ještě před Minskem jsem varoval kabinet ministrů, že pokud nenastane mír, budeme muset přijmout těžké, ale nezbytné rozhodnutí o vyhlášení stanného práva. Znovu zdůrazňuji: v takovém případě bude vyhlášeno stanné právo nejen v Doněcku a Luhansku, ale v celé zemi,“ prohlásil Porošenko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pohyb ukrajinských jednotekVideo: Reuters

V Minsku bylo tento týden dojednáno nové příměří, jež má začít platit o sobotní půlnoci. Zacharčenko však v sobotu prohlásil, že minská dohoda se netýká města Debalcevo, o které se v posledních týdnech vedou tvrdé boje a kde rebelové obklíčili ukrajinské vládní síly. Zacharčenko pohrozil, že pokus vojáků vyjít z obklíčení, bude zastaven. „Už jsem vydal příslušné rozkazy,“ prohlásil.

Střelba byla v sobotu zaznamenána také u Mariupole. [celá zpráva]

Nová dohoda předpokládá klid zbraní, stažení těžkých zbraní a vojenské techniky do dvou týdnů z bezpečnostního pásma širokého 50 až 140 kilometrů podle dostřelu zbraní. Ukrajinské síly se stáhnou od současné frontové linie, zatímco povstalci od linie z loňského 19. září. Rebelové tak neudrží části území, které nedávno dobyli.
Součástí dohody je také propuštění všech vězňů, amnestie pro bojovníky, stažení všech cizích vojsk a zbraní z území Ukrajiny a odzbrojení ilegálních skupin. Kyjev zruší omezení a sankce, které uvalil na území kontrolovaném povstalci. Do konce roku pak má být přijata ústavní reforma umožňující decentralizaci. Pokud se tyto podmínky splní, Ukrajina by do konce roku měla mít znovu pod kontrolou celou hranici s Ruskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám