Hlavní obsah

Záchranáři v Tatrách pomáhali českým skialpinistům i horolezcům

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tatranská Horská záchranná služba (HZS) pomáhala v pátek dvěma skupinám českých horolezců a skialpinistů, kteří se dostali do nesnází. Obě záchranné akce dopadly úspěšně.

Foto: Slovenská Horská záchranná služba

Záchrana českých skialpinistů v Trnovecké dolině

Článek

Jak informuje webová stránka HZS, v odpoledních hodinách požádala o pomoc dvojice českých horolezců, pod nimiž se vytvořila trhlina ve sněhu, a hrozil pád laviny. V dobrých povětrnostních podmínkách bylo možné požádat o pomoc Vrtulníkovou záchrannou zdravotní službu.

Na heliportu ve Starém Smokovci vzal vrtulník na palubu záchranáře HZS. Ten se v podvěsu spustil k uvízlým českým horolezcům a postupně je dostal na palubu vrtulníku. Následně oba horolezce vysadili u Popradského plesa.

Foto: Slovenská Horská záchranná služba

Záchrana českých skialpinistů v Trnovecké dolině na Slovensku

V podvečerních hodinách požádala o pomoc HZS v Západních Tatrách dvojice českých skialpinistů, kteří se dostali do Trnovecké doliny. Ta je od loňské květnové větrné kalamity neprůchodná z důvodu množství padlých stromů. Na pomoc jim vyrazilo osm horských záchranářů.

Dvojici vyčerpaných skialpinistů našli na základě GPS souřadnic. Pomocí lanové techniky je vytáhli z nedostupného terénu a hlubokého sněhu. Následně pokračovali společně do Žiarské doliny. Záchranná akce skončila v půl jedenácté v noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám