Hlavní obsah

Radikálové na Ukrajině potápějí dohody z Minsku

Luhansk/Doněck

Vůdce ukrajinského ultranacionalistického Pravého sektoru Dmytro Jaroš odmítl přijmout dohody z Minsku. Vedení samozvaných lidových republik zase v místních volbách chtějí nechat hlasovat ve volbách jen lidi, kteří nepodporovali kyjevskou operaci proti vzbouřencům.

Foto: Profimedia.cz

Dmytro Jaroš

Článek

Jaroš, který se osobně účastnil bojů o doněcké letiště, na svém facebookovém profilu považuje dohodu se separatisty ze neústavní a vyhrazuje si právo dál bojovat.

„Pravý sektor je přesvědčen, že jakákoli dohoda s proruskými teroristy nemá žádnou právní platnost, protiřečí stávající ústavě Ukrajiny. Z toho plyne, že jeho implementace není pro občany závazná. Jestliže Ozbrojené síly Ukrajiny dostanou rozkaz stáhnout těžkou techniku a dělostřelectvo, Pravý sektor si vyhrazuje právo pokračovat v aktivních bojových akcích podle svých operačních plánů, aby dosáhl úplného osvobození ukrajinské země z ruské okupace,” napsal Jaroš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Separatisté chtějí upřít hlasovací právo odpůrcům

Zmocněnci „lidových republik” na jednání v Minsku Vladislav Dějněgo a Denis Pušilin vydali společné prohlášení, které požaduje „respektování zvláštností zákonů Doněcké a Luhanské lidové republiky” v budoucím ukrajinském zákoně o komunálních volbách v Donbasu.

„K volbám nebudou připuštěny politické síly, které se zapojily do agrese, nebo které se vyslovily pro agresi proti Doněcké a Luhanské lidové republice,” uvádí se v prohlášení.

Minské memorandum nařizuje, aby obě znepřátelené strany zahájily dialog o provedení místních voleb v souladu s ukrajinskými zákony a rovněž dialog o budoucím správním režimu povstaleckých regionů. Dialog o volbách má začít bezprostředně po stažení bojové techniky z linie fronty.

Otázky místních voleb mají být posuzovány a dohodnuty s představiteli jednotlivých regionů Doněcké a Luhanské oblasti v rámci třístranné kontaktní skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám