Hlavní obsah

EU i přes dohodu v Minsku rozšíří sankce

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie v pondělí přidá na svůj sankční seznam jména, na nichž se už shodli ministři zahraničí členských zemí. Novinářům to ve čtvrtek na okraj summitu EU v Bruselu řekli diplomaté, podle nichž se o zrušení tohoto už dříve odsouhlaseného kroku v zásadě nemluvilo ani přes zdrženlivě kladné hodnocení noční dohody o příměří uzavřené v Minsku.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Ministři zahraničí EU toto pondělí potvrdili záměr rozšířit seznam osob a organizací se zmrazeným majetkem a zakázaným vstupem na území unie o dalších 19 lidí z Ruska i Ukrajiny a devět právnických osob. Publikaci a tedy vstup v platnost tohoto rozhodnutí ale pozdrželi o týden právě proto, aby neohrožovali jednání v Minsku.

V běloruské metropoli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande dosáhli po nočním jednání s prezidenty Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Petrem Porošenkem dohody o příměří. Vrcholní představitelé zemí EU výsledek vesměs uvítali. Všichni ale zdůrazňovali především potřebu sledovat, zda skutečně bude uveden v život a na východě Ukrajiny v noci ze soboty na neděli skončí násilí.

Personální sankce se před pondělním rozšířením zatím týkají 132 osob a 29 organizací, jména se na seznamu ocitla pro podíl na porušování územní celistvosti Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám