Hlavní obsah

Na Majdanu jsem začal ostřelovat policisty, přiznal se demonstrant

Kyjev

Krvavá lázeň u kyjevského náměstí Nezávislosti vedla loni v únoru ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče. Ukrajinské bezpečnostní síly 20. února postřílely několik desítek demonstrantů. Tvrdě však popíraly, že by střílet začaly ony. Odmítali to však i zástupci vzbouřenců, jeden z nich ale BBC sdělil, že právě on začal pálit a dokonce na to byl vyzbrojen.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Střílel jsem jim na nohy,“ přiznal se BBC muž, který tvrdil, že se účastnil demonstrací, a jehož jméno britská stanice nezveřejnila. Po policistech střílel z budovy konzervatoře na jihozápadním okraji náměstí. „Samozřejmě, že jsem je zasáhl do paží nebo jinam, ale nestřílel jsem, abych zabíjel,“ dodal.

Střelec uvedl, že ho den předtím kontaktoval muž, který mu nabídl, aby si vybral jednu ze dvou zbraní, brokovnici ráže 12 ga (cca 18,5 mm) a loveckou puškou Sajga, což je automat kalašnikov AK-47 upravený pro lov. Vybral si druhou, kterou ukryl v budově pošty vedle konzervatoře. Obě budovy byly pod kontrolou demonstrantů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snajpři střílejí po demonstrantechVideo: Reuters

Druhý den ráno, 20. února šel do budovy konzervatoře, kde od sedmi hodin spolu ještě jedním mužem střílel asi dvacet minut na policisty. Jeho slova potvrzují i výpovědi dalších svědků včetně opozičního poslance Andrije Ševčenka.

Tomu zavolal velitel pořádkové policie nasazené na náměstí Nezávislosti: „Andriji, někdo střílí na mé kluky.“ Uvedl, že je palba vedena z budovy konzervatoře. Ševčenko se proto spojil s ochrankou Majdanu, kterou měl na starosti Andrij Parubij. Ten na místo poslal své „nejlepší muže“, aby informaci policie prověřili. Mezitím bombardoval velitel policie Ševčenka dalšími telefonáty, v nichž ho informoval o narůstajícím počtu zraněných a pak o prvním mrtvém. Nakonec uvedl: „Stahuji se, Andriji. Nevím, co bude dál.“

Střelci na fotkách

Parubého tvrzení, že v budově žádné střelce nenašli, vyvracejí snímky fotografa, který tam okolo osmě zachytil lidi s puškami, i když nepálili. Střelec vypověděl, že za ním skutečně přišla ochranka Majdanu: „Zrovna jsem nabíjel. Běželi ke mně a jeden na mě šlápl a řekl: 'Všechno je v pořádku, ale přestaň dělat to, co děláš.'“ Z budovy konzervatoře ho odvedli a naložilo do auta, které ho odvezlo z Kyjeva domů.

Snipeři v Kyjevě

V tu chvíli už byli tři policisté smrtelně zraněni a začala odveta bezpečnostních sil, které se stahovaly od náměstí. Přitom pálily do demonstrantů ostrými.

Vyšetřování nikam nevedlo, spekulace přetrvávají

Kvůli akci byli zatčeni tři příslušníci speciální jednotky pořádkové policie. Dva zůstali ve vazbě, velitel byl propuštěn na kauci a zmizel. Všichni tři byli obviněni ze zabití 39 lidí. Na následky střelných poranění ale zemřelo ještě asi dalších deset demonstrantů. Část jich podle výpovědi svědků zabili ostřelovači.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté střílí do demonstrantůVideo: Reuters

Parubij tvrdí, že za krveprolitím stojí ostřelovači z Ruska, kteří měli Majdan utopit v krvi. Nevylučuje však ani to, že mohlo jít o spontánní reakci části demonstrantů na předchozí střelbu ze strany policie.

„Slyšel jsem, že po střelbě z 18. února přišli na Majdan kluci s loveckými puškami. Bylo mi řečeno, že to byli příbuzní nebo rodiče zabitých 18. února. Takže je možné, že tam byli lidé s loveckými puškami. Když snipeři začali zabíjet naše kluky, jednoho pod druhé, dokážu si představit, že ti s loveckými puškami opětovali palbu.“

Foto: David Mdzinarishvili

Oběti nepokojů v Kyjevě

Střelec ale jeho tvrzení zpochybňuje. Říká, že byl kontaktován už na konci ledna člověkem, který mu řekl, že je důstojník ve výslužbě. Říkal mu, aby se do žádných akcí radikálnějších skupin nezapojoval, protože jeho čas ještě přijde. Neuvedl ovšem, kdo to byl a čí zájmy sledoval. Ani jeho výpověď nešlo ověřit z dalších zdrojů.

Reklama

Související články

V Kyjevě palba ostrými: desítky mrtvých

Násilí na Ukrajině si od úterý vyžádalo možná až 128 obětí, uvedl pro CNN šéf zdravotnické služby opozice Oleh Musij. Vnitro potvrdilo použití ostré munice...

Výběr článků

Načítám