Hlavní obsah

Na Kramatorsk stříleli vzbouřenci z raketometu s kazetovými hlavicemi

– Kramatorsk • Aktualizováno

Monitorovací tým pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), který zkoumal úterní ostřelování Kramatorsku, potvrdil použití mimořádně silných raket ráže 300 mm s kazetovými hlavicemi. Ostřelování si vyžádalo 16 mrtvých a 64 zraněných, oznámila ve středu tisková služba ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v ukrajinském KramatorskuVideo: Reuters

 
Článek

Deset lidí je zraněno těžce, skoro polovinu zraněných tvoří vojáci, zbytek civilisté. Podle sdělení ukrajinské tajné služby bylo poškozeno 41 budov. Počet obětí i škod je značný kvůli použití mimořádně ničivých hlavic.

„Zvláštní monitorovací mise (SMM) vyhodnotila, že tři střely byly rakety ráže 300 mm vypálené z raketometů BM-30 Smerč nebo Tornado. Na základě obhlédnutí (místa dopadů) obrázků a map dospěla SMM k tomu, že palba přicházela z jiho-jiho-východu. Z bezpečnostních důvodů nebyla provedena analýza kráterů,“ stojí ve zprávě pozorovatelů OBSE.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Kramatorsk dopadá jedna střela za druhouVideo: Reuters

Už v úterý se objevila zpráva, že palba byla vedena od Horlivky, ale separatisté to popírají. „Neostřelujeme Kramatorsk. My nestřílíme po městech s civilním obyvatelstvem, na rozdíl od Ukrajiny,“ prohlásil mluvčí povstaleckého ministerstva obrany. Cílem však byl hlavní štáb operací proti separatistům ATO.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Pozorovatelé OBSE také uvedli, že první raketa explodovala v 11:51 (10:51 SEČ) na místním letišti, kde se nachází štáb ATO. Pozorovatelé viděli i kouřovou stopu.

Kazetové hlavice

V půl jedné zaznamenali pozorovatelé blízko jejich sídla na Kramatorském bulváru č. 50 čtyři silné exploze. Jedna raketa dopadla jen ve vzdálenosti 30 metrů od nich, ale neexplodovala. Další nevybuchlá raketa se nacházela na Leninově ulici, kde byla zjištěna i submunice. To znamená, že byly použity protipěchotní střepinové hlavice. Tyto kazetové (clusterové) hlavice jsou stejně jako bomby tohoto typu zakázány od roku 2010, jenomže Rusko, USA ani Čína nepatří k signatářům smlouvy.

Foto: ČTK/AP

Obyvatelé Kramatorsku u nevybuchlé rakety

Samohybné raketomety 9A52-4 Tornado a 9A52-2 BM-30 Smerč využívají stejné rakety ráže 300 mm s dostřelem 90 km, jejichž hlavice má hmotnost 243 kilogramů. Zatímco typ Smerč má ve výzbroji i ukrajinská armáda a Tornado jen ruská, obě zbraně se stále vyrábějí a patří k nejúčinnějším ve své kategorii. Smerč použila podle zpráv různých nevládních organizací ukrajinská armáda při bojích u Doněcku. Ukrajina v roce 2008 nakoupila stovku raketometů tohoto typu.

Foto: ČTK/AP

Nevybuchlá raketa, která dopadla do Kramatorsku

Další padlí

Ukrajinský generální štáb oznámil, že v bojích o důležitý železniční uzel Debalcevo v posledních 24 hodinách padlo 17 vojáků a dva příslušníci vojsk ministerstva vnitra. Dalších 78 bylo zraněno a skončili v nemocnicích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské síly svádějí boje u DebalcevaVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám