Hlavní obsah

Za záměnu novorozenců dostanou francouzské rodiny 52 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grasse
Aktualizováno

Soud v Grasse na jihu Francie v úterý rozhodl, že dvě francouzské rodiny, jejichž biologické děti před dvaceti lety neúmyslně zaměnil personál porodnice v Cannes, obdrží jako náhradu škody 1,88 miliónu eur, v přepočtu asi 52 miliónů korun. Částku jim postupně vyplatí zdravotní pojišťovna a nemocnice.

Sophie Serannová a její dcera Manon, kterou jí před dvaceti lety vyměnili v porodniciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Poškozené rodiny původně požadovaly odškodné ve výši 12 miliónů eur, asi 333 miliónů korun. To však byla pro tamní soudy nezvykle vysoká částka.

Na záměnu děvčátek se v roce 1994 přišlo poté, co otec jedné z nich měl už dost posměšků, že se mu dcera nijak nepodobá. V roce 2004 proto požádal o testy DNA.

Následné vyšetření případu ukázalo, že vinou zdravotní sestry byly děti v porodnici zaměněny. Obě rodiny, které nedobrovolně a neúmyslně vychovávaly cizí dítě, se krátce poté sešly a rozhodly, že po deseti letech si již děti nebudou vzájemně vracet.

Podezření měla už v porodnici

„Je to poněkud zneklidňující, velmi zvláštní. Člověk stane před ženou, která je jeho biologickou matkou, a přitom je to zcela neznámá osoba," řekla při odchodu od soudu dvacetiletá Manon Serranová, která je jedním z vyměněných dětí.

„Co se stalo nám, to se může stát i jiným. Skutečně doufáme v uznání našeho požadavku, abychom se zbavili pocitu viny, že jsme nedokázali ochránit své dítě," řekla loni matka Sophie Serranová, která prý již v porodnici v roce 1994 měla určité podezření. Jako devatenáctiletá si ale údajně netroufala pochybovat o personálu nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Manon Serranová (vlevo) se svojí matkou Sophií Serranovou v budově soudu ve francouzském Grasse

Její advokát při procesu řekl, že soud by měl vynést tvrdý rozsudek, který by byl příkladem a vyvolal strach pojišťoven a porodnic z podobných – podle něj nelidských – omylů.

Obdobný případ se řešil i v České republice. Spor z roku 2006 skončil o pět let později soudním verdiktem, který nemocnici v Třebíči uložil vyplatit rodinám dvou zaměněných dívek odškodné 3,2 miliónu korun. Jedna z rodin získala 2,1 miliónu korun, druhá 1,1 miliónu korun. Lidé, kteří záměnu dětí zavinili, přišli o místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám