Hlavní obsah

Separatisté obklíčili Debalcevo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Separatisté na východě Ukrajiny oznámili v noci na úterý, že se jim podařilo obklíčit město Debalcevo. Kyjev tvrdí, že se stále bojuje o příjezdovou silnici, ale poslanec a vojenský expert Dmytro Tymčuk přiznal, že spojnice byla přerušena a situace se výrazně zhoršila po ztrátě vesnice Logvinovo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostřelování raketami Grad a požár v DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

Separatisté tvrdí, že se jim podařilo přerušit klíčovou spojnici do města, po které ukrajinské síly dopravovaly posily a po níž se také z města evakuovali obyvatelé. Kyjev ale uvádí, že cestu ještě neovládli. Mluvčí armády Oleksandr Matuzjanyk řekl BBC: „V tuto chvíli boje o silnici pokračují.“

Analytik Tymčuk ale přiznal ztrátu spojnice: „V oblasti Debalceva se situace silně zkomplikovala. Navzdory ztrátám (jedenáct kusů bojové techniky a několik desítek zlikvidovaných teroristů) se vzbouřenci a ruská vojska napřed pokusili dostat pod palebnou kontrolu trasu Artěmivsk–Debalcevo a pak s podporou hlavních sil přerušit zásobovací cestu do Debalceva. V důsledku toho byl nepřítel schopen zatlačit v několika směrech ukrajinská vojska a zejména zaujmout pozice u vesnice Logvinovo.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci z Debalceva žijí na nádraží ve vlacíchVideo: Reuters

Palba ukrajinského dělostřelectva sice dál pokračovala, jak ale Tymčuk podotkl, zlom nepřinesla: „Ukrajinská artilerie podnikla dva mohutné palebné údery na pozice vzbouřenců v oblasti, ale výsledkem bylo jen částečné stažení skupin teroristů.“

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Tymčuk podle Ukrajinské pravdy připustil, že ukrajinská armáda nebyla schopna separatisty zastavit: „Ruské teroristické síly byly během posledních tří dnů schopny výrazně zvýšit údernou sílu svých křídelních taktických uskupení a od včerejšího rána přejít k aktivní fázi ofenzivních operací.“

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinská houfnice 2S19 Msta S ráže 152 mm u Debalceva

Nástupu nezabránilo ani ostřelování: „Údery ukrajinské artilerie na oblasti soustředění a cesty úderných taktických skupin protivníka jen oddálily začátek útoku,“ oznámil Tymčuk.

Útoky byly v noci podniknuty dva, kolem desáté a o půlnoci, uvedlo velení protiteroristické operace ATO s tím, že ukrajinské síly v oblasti byly ostřelovány v 18 případech. „Navzdory tomu ukrajinští vojáci hrdinně drží pozice a neustupují,” oznámilo s tím, že město Debalcevo se stalo „symbolem heroického vzdoru”.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský tank u Debalceva

Ukrajinské velení popřelo zprávu webu Cenzor, že by útok separatistů kryla dvě ruská bitevní letadla Suchoj Su-25. „To nemůžeme potvrdit. Navíc tam bylo neletové počasí,“ řekl mluvčí operace proti separatistům ATO Andryj Lysenko.

Ukrajinský nástup u moře

Prapor speciálních sil gardistů Azov oznámil, že po osvobození Pavlopole zahajuje širokou ofenzivu směrem na Novoazovsk držený separatisty. Ráno obsadil vesnici Širokino a postupuje na Sachanku. Podle sdělení jeho velení se nepřítel stáhl.

Operaci koordinuje šéf Výboru pro národní bezpečnost a obranu, bývalý prezident Oleksandr Turčynov, který je momentálně u Mariupole.

Podle velení ATO byly ukrajinské síly pod silnou palbou separatistů z raketometů BM-21 Grad.

Mluvčí ministerstva obrany proruské samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin ústup popřel s tím, že boje v regionu pokračují..

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám