Hlavní obsah

V bance, která kryla daňové úniky, měli peníze i Češi

Paříž
Aktualizováno

U švýcarské pobočky britské banky HSBC, jež čelí obvinění, že movitým klientům pomáhala vyhýbat se daním v domovských zemích, byla i konta českých občanů. Majitelů kont z České republiky byla ve sledovaném období zhruba desítka, uvedlo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ).

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Pobočka HSBC v Curychu

Článek

Sdružení rovněž spočítalo, že v letech 2006 a 2007 existovalo u švýcarské HSBC 208 bankovních účtů spojených nějakým způsobem s Českou republikou. Bylo na nich uloženo celkem 104,6 miliónu dolarů (asi 2,5 miliardy korun). Není ale jasné, jaká část těchto účtů měla české majitele.

Švýcarská větev britské banky HSBC dlouhá léta pomáhala svým bohatým klientům vyhýbat se placení daní a spravovala černá konta desítkám tisíc zákazníků z celého světa včetně zločinců a obchodníků se zbraněmi, ale i známých podnikatelů a herců Gada Elmaleha a Johna Malkoviche. Vyplývá to z výsledků investigativní práce desítek novinářů, kteří od loňska ověřovali údaje získané francouzským deníkem Le Monde a své reportáže nyní zveřejnili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Údaje z let 2006 a 2007, které vynesl bývalý zaměstnanec IT oddělení, zkoumali reportéři ze 46 zemí světa, koordinovaní Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ). Zjistili, že v této době proteklo 30 tisíci sledovanými konty 180 miliard eur (4,94 biliónu korun). Jen francouzští klienti si údajně díky HSBC v daňových rájích uložili 5,7 miliardy eur.

Klienti z řad prominentů i gangsterů

Reportéři se rozhodli odtajnit i totožnost některých klientů, mezi nimiž jsou současní a bývalí politici z řady zemí včetně Británie, Ruska, Ukrajiny, Rumunska, Indie či Mexika, ale také vysoce postavení pohlaváři spříznění s režimy svrženého egyptského prezidenta Husního Mubaraka či nynějšího syrského prezidenta Bašára Asada nebo marocký král Muhammad VI. Kromě nich ale služeb britské banky využívali i pašeráci drog, obchodníci s diamanty, známí podnikatelé a zločinci včetně těch s napojením na teroristické organizace. V seznamu ale figurují i sportovci, herci, zpěváci a dědicové movitých rodin.

Ačkoli některé podrobnosti ze seznamu klientů unikly během let na veřejnost, celkový obraz o systému obcházení daňových povinností pod taktovkou švýcarských bankéřů vyšel najevo až nyní, napsal deník Le Monde. Tomu nejmenovaný zdroj předal informace o kontech loni a jeho vedení se je rozhodlo poskytnout i kolegům.

Únik informací

Skandál kolem banky HSBC se rozhořel v roce 2007, kdy její bývalý zaměstnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálně získal údaje o sto tisících klientů a jejich účtech. Ty o rok později předal francouzským úřadům, které celou záležitost s podezřením na daňové úniky začaly vyšetřovat. Věnovaly se ale pouze francouzským jménům na seznamu a v roce 2010 předaly dalším zemím důvěrné seznamy jejich občanů, klientů HSBC, kteří se také mohli dopustit daňových deliktů.

Tento seznam pojmenovaný podle tehdejší francouzské ministryně financí Christine Lagardeové způsobil rozruch v Řecku, Španělsku, Spojených státech, Belgii či Argentině.

Banka přiznala vinu

Banka HSBC v neděli v oficiálním prohlášení přiznala, že v její švýcarské pobočce v minulosti docházelo k nesrovnalostem. Připustila, že právě tato pobočka měla o něco nižší standardy než mateřská instituce.

Deník The Guardian upozornil, že klienti mohli ze švýcarské HSBC vybírat obrovské sumy v hotovosti v cizích měnách a že zaměstnanci banky klienty lákali na možnost vyhnout se placení daní. Slibovali mlčenlivost a jistotu, že jejich domácí berní úřady se o existenci černých kont nic nedozvědí.

Banka HSBC měla na pět set poboček a společných podniků v daňových rájích.

V roce 2012 se přiznala k praní špinavých peněz, pomáhala legalizovat velké sumy mexickým drogovým kartelům, ale lidem působícím v Sýrii, Íránu, Saúdské Arábii či na Kajmanských ostrovech. S ministerstvem spravedlnosti USA už se dohodla, že dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů.

Reklama

Související články

Bankovní gigant HSBC pral špinavé peníze

Britská banka HSBC s celosvětovou působností měla nedostatečné kontrolní mechanismy a praly se v ní špinavé peníze z nejrůznějších koutů planety. Po roce...

Výběr článků

Načítám