Hlavní obsah

Na drážďanskou demonstraci bývalých členů Pegidy přišlo jen pár stovek lidí

Drážďany

V německých Drážďanech se v neděli konala první demonstrace hnutí Přímá demokracie pro Evropu (DDfE), které vytvořili bývalí členové vedení protiislámské Pegidy. Podle policie dorazilo pouze několik stovek lidí, ačkoli hnutí očekávalo zhruba 5000 účastníků, píše agentura DPA.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Stoupenci hnutí Pegida na demonstraci ve Frankfurtu. Archivní snímek

Článek

Hnutí DDfE vzniklo v důsledku sporů ve vedení Pegidy a chce se politicky profilovat jako pravicová alternativa ke Křesťanskodemokratické unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Hnutí při svém vzniku zdůraznilo, že se nepovažuje za konkurenci vůči Pegidě (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu), která pořádá od října v Drážďanech pravidelné pondělní demonstrace proti údajnému posilování vlivu islámu v Německu a jejíž místní odbočky působí i v dalších městech.

Mezi zakladatele DDfE patří bývalá mluvčí Pegidy Kathrin Oertelová. Podle jejího dřívějšího prohlášení se nynější členové DDfE chtěli distancovat od lipské odbočky Pegidy, v níž se podle německého tisku ve velké míře angažují členové krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD).

Foto: Fabrizio Bensch/Files, Reuters

Kathrin Oertelová

Lipsko v sobotu "z bezpečnostních důvodů" zakázalo plánovanou pondělní demonstraci lipské odbočky Pegidy. Vedení města tvrdí, že nemůže zajistit dostatek policistů k zabezpečení akce. Saské ministerstvo vnitra však zákaz považuje za neoprávněný.

V rakouském Linci se v neděli konal pochod přívrženců Pegidy, kterého se zúčastnilo zhruba 150 lidí. Pochod se však brzy zastavil, protože narazil na demonstraci několika stovek odpůrců. Obě strany zůstaly klidné a přívrženci Pegidy se po zhruba hodině a půl vydali zpět k nádraží, kde jejich pochod začal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám