Hlavní obsah

Plán pro Ukrajinu počítá s širokou demilitarizovanou zónou

Aktualizováno

Mírová iniciativa, kterou francouzský prezident a německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek a v pátek představili v Kyjevě a v Moskvě, počítá s větším demilitarizovaným pásmem. François Hollande to v sobotu řekl televizi France 2, přičemž se vyslovil i pro větší autonomii povstaleckých oblastí. Nedlouho předtím podle agentury AFP plán označil za jednu z posledních šancí k zastavení bojů na východě Ukrajiny.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na jednání s prezidenty Vladimirem Putinem a Francoisem Hollandem v Moskvě

Článek

Prezident francouzské televizi řekl, že návrh, o němž se stále jedná, počítá s vytvořením demilitarizovaného pásma, které by na každé straně demarkační linie sahalo do hloubky 50 až 70 kilometrů. Zároveň se vyslovil pro zvážení větší autonomie rebelů a území, jež nyní kontrolují.

"Myslím, že je to jedna z posledních šancí... Jestliže se nám nepodaří dosáhnout trvalé mírové dohody, velmi dobře víme, jaký bude scénář. Má jméno, říká se tomu válka," řekl prezident ještě před rozhovorem s France 2 po návratu z Moskvy, kde společně s Merkelovou o novém plánu v pátek hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Před cestou do Kremlu hovořili Merkelová a Hollande o mírovém plánu ve čtvrtek v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, podle jehož sobotního vyjádření by návrh mohl fungovat. Návrh podle agentury Interfax rovněž přivítal i vyjednavač doněckých separatistů Denis Pušilin.

Merkelová je proti dodávce zbraní Ukrajině

Sama kancléřka v sobotu v Mnichově na mezinárodní bezpečnostní konferenci prohlásila, že si není jistá, zda její a Hollandeova schůzka s Putinem věnovaná situaci na Ukrajině povede k řešení ukrajinského konfliktu. Zdůraznila ale, že krizi nelze vyřešit vojensky, a postavila se proti dodávkám zbraní ukrajinské armádě, které žádá Kyjev a po kterých se stále hlasitěji volá v některých západních metropolích a zejména v USA.

Dodávky zbraní z Česka na východní Ukrajinu odmítl v sobotu také usnesením výkonný výbor ČSSD. Po jeho jednání to novinářům řekl místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. ČSSD podle Zaorálka podporuje diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině.

"Naopak chceme vytvořit linii dotyku, aby se přestalo vraždit a stáhly se těžké zbraně," řekl místopředseda ČSSD. Podle straníků by dodávky zbraní jen zhoršily situaci a způsobily lidem v oblasti bojů další utrpení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám