Hlavní obsah

Lidé využili příměří a hromadně opouštějí Debalcevo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé města Debalcevo na východní Ukrajině využili krátkého příměří a hromadně město opouštějí. V minulých dnech byly ulice prázdné, protože se v nich bojovalo. Separatisté se snaží město a jeho okolí ovládnout, a získat tak spojnici mezi Luhanskem a Doněckem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Debalceva hromadně opouštějí městoVideo: Reuters

 
Článek

Obyvatelé cestují pryč vlastními vozy nebo autobusy. Podle zpravodaje agentury Reuters byly ráno na okrajích sousedního města Horlivka asi 30 autobusů připravených odvézt obyvatele Debalceva a okolí do oblastí ovládaných separatisty. Stejný konvoj byl i v Artemivsku, který je pod správou Ukrajiny.

„Poslední dva týdny byly strašné. Každý den a každou noc je slyšet výbuchy. Chceme odejít, aby v tom nemusely žít naše děti,” řekl jeden z obyvatel reportérovi BBC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Autobusy čekají na lidi v Debalcevu.Na předním skle mají nápis: Evakuace do Doněcku

Po městě se pohybují tanky a obrněná vozidla. Příměří bude platit do páté hodiny odpoledne středoevropského času a obě strany je zatím dodržují. Ve městě parkují autobusy a rozvážejí obyvatele pryč. V Debalcevu žije asi 25 tisíc lidí.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Koridor pro evakuaci funguje i v sousední obci Vuhlehirsk. Oblast je obklíčená separatisty, kteří se snaží území dobýt. Okolí Debalceva tvoří kapsu, která zasahuje z území ovládaného Ukrajinou do území ovládaného separatisty.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Lidé se evakuují z města Debaltseve

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám