Hlavní obsah

Žena přežila blokádu Petrohradu, zemřela po nařčení z krádeže másla v supermarketu

Moskva
Aktualizováno

Vlnu pobouření vyvolal v Rusku případ z Petrohradu, kde jednaosmdesátiletá Rauza Galimovová zemřela na policejní strážnici poté, co ji zaměstnanci supermarketu Magnit obvinili z krádeže a předali do rukou policie. Žena zemřela na infarkt a záchranáři jí už nedokázali pomoci.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Žena v ruském supermarketu. Ilustrační foto

Článek

Příčinou byla kostka másla, kterou žena měla v košíku, patrně na ni zapomněla a nezaplatila ji. Když se na to přišlo, nabízela, že máslo zaplatí, ale obsluha jí to nedovolila a zavolala policii.

„Kvůli takové staré ženě nestálo za to se obracet na policii," usoudil na Twitteru majitel řetězce Galickij. „Ale u nás pracuje 260 tisíc lidí. Nejsou to moje děti, jen lidé, které jsme všichni dohromady vychovali," hájí se.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z blokády bývalého Leningradu

Galimovová ještě jako dítě přežila německé obléhání města, kde statisíce lidí zemřely hlady.

Blokáda tehdejšího Leningradu
Německé jednotky začaly během 2. světové války obléhat město 8. září 1941. Blokáda trvala téměř 900 dní. Největším problémem bylo zásobování a nedostatek potravin. Potraviny se do města dostávaly po zamrzlém Ladožském jezeře – tzv. Cestě života
Z ulic zmizeli psi a kočky, zaznamenán byl i kanibalismus. Město bylo bez dodávek proudu, zamrzla kanalizace, nefungovalo topení.
Obležení definitivně skončilo v lednu 1944. Na začátku blokády měl tehdejší Leningrad kolem tří miliónů obyvatel. Uvádí se, že během blokády až dva milióny obyvatel zemřely.

Případ se odehrál během úterní noci, ale vyvolal takový rozruch, že místní prokuratura ujistila, že obvinění penzistky z krádeže bylo ve skutečnosti neopodstatněné a že začala vyšetřovat okolností její smrti. Případu se také ujali federální vyšetřovatelé a ti slibují, slovy svého mluvčího, generála Vladimira Markina, „co nejtvrději" vyhodnotit míru zavinění všech zainteresovaných.

Petrohradská správa ministerstva vnitra se podle agentury Interfax mezitím omluvila pozůstalým a veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám