Hlavní obsah

Německo se chystá zakázat styk s prostitutkou bez kondomu

Berlín

Pohlavní styk s prostitutkou bez použití kondomu bude napříště v celém Německu zakázaný. Shodli se na tom ve středu vyjednávači stran vládní koalice křesťanských demokratů a socialistů. Opatření je součástí připravované reformy zákona o prostituci, kterou kabinet kancléřky Angely Merkelové předloží v dohledné době ke schválení parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle časopisu Der Spiegel ale není zatím jasné, jak bude stát dodržování tohoto nařízení kontrolovat.

Podle návrhu novely zákona o sexu za úplatu by se trest v případě nepoužití prezervativu týkal zákazníka, nikoli prostitutky. Způsob kontroly ani postihu ale připravený dokument nestanovuje, bude prý záviset na konkrétní úpravě v jednotlivých spolkových zemích.

V Bavorsku nasazují falešné zákazníky

Dosud platí povinnost použít kondom při placeném pohlavním styku pouze ve spolkových zemích Bavorsko a Sársko. Zatímco v Sársku žádné kontroly nebývají, Mnichov nasazuje na prostitutky falešné zákazníky, kteří dodržování povinnosti ověřují.

Reformní novela nakonec kvůli odporu socialistů nebude obsahovat zmínku o minimálním věku prostitutek ve výši 21 let. Poskytovatelky sexuálních služeb ve věku 18 až 21 let však budou muset úřadům svou živnost nahlašovat na rozdíl od svých starších kolegyň pravidelně každý rok. Budou také muset dvakrát častěji na povinné zdravotní prohlídky. Prostitutky starší 21 let musejí k lékaři ze zákona jen jednou ročně.

Prostituce byla jako profese uznána v Německu zákonem v roce 2002. Podle policejních odhadů z konce roku 2013 působí v zemi asi 200 tisíc prostitutek, známá německá bojovnice za práva žen Alice Schwarzerová jejich počet ale ve stejném roce odhadovala až na 700 tisíc. Zhruba 90 procent osob nabízejících sexuální služby jsou ženy. Více než 60 procent z nich pochází údajně ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám