Hlavní obsah

Útočník pořezal vojáky střežící židovské centrum v Nice

– Nice • Aktualizováno

Tři francouzské vojáky střežící židovské středisko v Nice napadl v úterý muž ozbrojený dvaceticentimetrovým nožem. Útočník byl zadržen, jeho dva komplicové utekli, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie uzavřela okolí židovského centra v NiceVideo: Reuters

 
Článek

Nejméně dva vojáci byli při útoku lehce zraněni, uvedla policie. Televize i24 uvádí tři zraněné, jednoho na tváři, druhého na bradě a třetího na noze.

Útočníka se podařilo zadržet. Starosta Christian Estrosi podle televize NBC uvedl, že k tomu přispěli „odvážní občané a pracovníci dopravního podniku”. Zadrželi ho dva policisté dohlížející na pořádek v tramvajích a jeden kolemjdoucí.

Dvěma komplicům se ale podařilo zmizet a policie po nich zahájila rozsáhlé pátrání.

Motiv činu zatím není znám.

Zadržený Moussa Coulibaly má podle BBC stejné příjmení jako útočník z košer obchodu  v Paříži. Již dříve byl trestaný za krádeže a násilí.

Antisemitské útoky ve Francii

Francie v poslední době čelí vlně brutálních antisemitských útoků. Poslední byl spáchán v Paříži, když po vyvraždění redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo Amedy Coulibaly zaútočil na pařížský košer obchod, kde držel rukojmí. Čtyři zabil. [celá zpráva]

Pobouření vyvolal v pondělí inzerát grafického studia NSL, že hledá grafika. Stálo v něm, že by to pokud možno neměl být Žid. Protože rasismus a rasová diskriminace je v zemi zakázána, NSL jej stáhlo, omluvilo se a distancovalo se od jakéhokoli antisemitismu.

Studio původně uvedlo, že jejich inzerát napadl hacker, pak text hájilo tím, že zaměstnanci musejí naléhavé zakázky řešit okamžitě bez ohledu na své náboženské požadavky a zažité kulturní vzorce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám