Hlavní obsah

Kyjev neumožní Rusům přijíždět bez pasu

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Občané Ruské federace nebudou moci od března cestovat na Ukrajinu jen po předložení průkazu totožnosti, jako tomu bylo dosud. Ukrajinská vláda v úterý rozhodla, že od 1. března budou Rusové k cestám na Ukrajinu potřebovat pas. Omezena bude i možnost takzvaného malého pohraničního styku. Moskva v reakci pohrozila zavedením víz, což by postihlo Ukrajince pracující v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Kontrola na ukrajinské hranici

Článek

Podle premiéra Arsenije Jaceňuka posílí nový hraniční režim kontrolu mezistátního styku a lépe zajistí zájmy ukrajinské národní bezpečnosti. Přispěje k tomu i další opatření ukrajinské vlády, podle něhož bude kontrarozvědka SBU dostávat průběžné informace o přijíždějících občanech Ruska tak, aby mohla kontrolovat délku jejich pobytu na Ukrajině.

Zákon o takzvaném malém pohraničním styku, který usnadňoval cestování občanům hraničních oblastí, podle Jaceňuka neodpovídá evropským normám. Ministerstva vnitra a zahraničí dostala od premiéra pokyn dojednat s ruskou stranou nové podmínky turistického ruchu na hranicích.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Podle ruských médií postihnou nové kroky Kyjeva desetitisíce Rusů, kteří mají na Ukrajině příbuzné či tam dojíždějí za prací. Na nová opatření ukrajinské vlády rozhořčeně reagovali ruští poslanci, podle nichž jde o další ze série nepřátelských gest.

„Je to projev snahy zapomenout na historii našich bratrských styků a bránit normalizaci rusko-ukrajinských vztahů,” řekl agentuře TASS poslanec Vasilij Lichačov, bývalý ruský velvyslanec při Evropské unii. „Pokud jde o odvetné kroky, už jsme se dostali blízko k přechodu na vízový režim,” dodal.

Vízový režim by zase postihl desetitisíce Ukrajinců jezdících do Ruska za prací a pro Ukrajinu by šlo zřejmě o velmi nepříjemné opatření.

Rozhodnutí Kyjeva ovšem nemůže nijak zabránit dodávkám do oblastí držených separatisty, protože ti kontrolují značnou část rusko-ukrajinské hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám