Hlavní obsah

Ani Srbsko, ani Chorvatsko genocidu nespáchaly, rozhodl soud OSN

– Haag • Aktualizováno

Srbsko a Chorvatsko během války v bývalé Jugoslávii v 90. letech nespáchaly genocidu. V úterý o tom rozhodl Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ).

Foto: ČTK/AP

Hřbitov ve Vukovaru

Článek

Žaloby na sebe podaly navzájem oba státy. Chorvatská vláda tvrdila, že se srbské síly v roce 1991 dopustily genocidy ve městě Vukovar a na dalších místech. Srbsko kontrovalo žalobou kvůli vyhnání více než 200 tisíc Srbů z Chorvatska.

Chorvatsko podalo žalobu v roce 1999. Žádalo odškodnění jednotlivců, ale také kompenzace za poškozenou ekonomiku a životní prostředí. Srbsko podalo protižalobu v roce 2010, v níž poukazovalo zejména na bombardování Srby obývané Krajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předsedající slovenský soudce Peter Tomka odmítl žaloby v plném rozsahu. Žádná ze stran podle něj neposkytla přesvědčivé důkazy o genocidě.

Obě země považují verdikt haagského soudu za formální čáru za minulostí. Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić ho označil „za možná jednu z nejdůležitějších událostí dvoustranných vztahů s Chorvatskem“.

„Zřejmě bude znamenat konec procesu, který trval 15 až 20 let, a ukončí boj obou stran o to, kdo dokáže, že ten druhý je větší zločinec,“ avizoval šéf srbské diplomacie už v neděli.

Podobně hovořil i chorvatský ministr spravedlnosti Orsat Miljenić, když řekl, že cílem Chorvatska bylo, aby záležitost posoudil mezinárodní soud. „Očekávání byla naplněna tím, že ICJ případ prodiskutoval,“ uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Vukovaru v roce 1991Video: Reuters

Stanice BBC upozornila, že vztahy mezi oběma zeměmi se v posledních letech zlepšily, i když Srby před třemi lety pobouřilo osvobození armádního velitele Anteho Gotoviny u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Ve válce mezi lety 1991 a 1995 zemřelo na 20 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám